Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw aardappelongedierte opgedoken in Emsland

In de Duitse regio Emsland speelt de teelt van aardappelen al decennialang een grote rol. De aardappelteelt wordt nu echter bedreigd door een nieuw ongedierte, dat tot nu toe alleen in Emsland is vastgesteld.

Op de eerste stukken akkergrond in Emsland mogen de komende zes jaar al geen aardappelen meer geteeld worden. De reden is een zogenaamde aardappelnematode, die hier is aangetroffen. Nematoden zijn kleine draadwormen, die wereldwijd in minstens 20.000 verschillende soorten voorkomen en in de wereldwijde aardappelteelt als schadeverwekker bekend staan. Voor mensen zijn ze ongevaarlijk, maar ze beschadigen de wortels van aardappelplanten. Deze kunnen hierdoor niet meer voldoende voedingsstoffen opnemen, waardoor de aardappelen klein blijven. Bij sterke nematodebesmetting is commerciƫle aardappelteelt niet meer mogelijk, zeker niet bij de momenteel hoge pachtprijzen.

Tot nu toe waren de aardappeltelers in Emsland goed geholpen met bestrijdingsmiddelen en het gebruik van aardappelrassen, die door teelt resistent zijn tegen de aantasting door nematoden. Maar de nieuwe nematodensoort, die hier nu ontdekt is, brengt ook ongebruikelijk grote schade toe aan de tot nu toe resistente planten. Voor het opduiken van het ongedierte bestaan twee theorieƫn. De eerste: op veel akkers in de regio heeft men zich niet gehouden aan de vierjarige vruchtopvolging, maar elke twee jaar of zelfs elk jaar aardappelen op hetzelfde stuk grond geteeld. Onder deze omstandigheden kon zich een nieuw type draadworm ontwikkelen waar de aardappelrassen niet meer resistent tegen zijn. Theorie twee: de nematode is overgebracht uit regio's, waarin draadwormtypes met een ander schadepotentieel dan in Europa voorkomen - bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika.
Publicatiedatum: