Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Dominiek Keersebilck: "Prijs momenteel rond 30 cent"

Korte opleving in prei

Tholen - Er was enkele weken geleden een korte opleving in de prei, maar die lijkt ondertussen weer voorbij. Volgens Dominiek Keersebilck van de REO Veiling heeft de prei een tijdje gepiekt richting de 50 cent. "Maar ondertussen zitten we weer op een relatief laag niveau. Vanmorgen was de prijs rond de 30 cent, dus we kunnen niet spreken van een langdurige opleving."

Hij geeft aan dat op dit moment alle Europese preiproducerende regio's een goede productie hebben. "De prijsstijging had te maken met een tijdelijke lagere productie en diverse acties bij Europese retailers. Er is nu weer volop aanvoer: deze morgen hadden we 600 ton. Dik een week geleden hadden we een piek van 750 ton, dus deze regio blijft de belangrijkste streek in Europa voor wat betreft de productie van prei. Onze producenten reageren heel snel op een eventueel stijgende marktvraag. Het is wel koud momenteel, maar er zijn niet zulke winterse omstandigheden dat de producent niet kan doorwerken. We hopen dan ook dat er snel opnieuw een stijging in de vraag inzit."



Export Spanje

Volgens Dominiek mogen ze op exportgebied niet klagen over de marktomstandigheden. "De prei gaat vrij vlot de markt in en er is vraag uit verschillende hoeken. Vooral het zuiden is voor ons een belangrijke afzetmarkt geworden. Met name Spanje doet het goed. Dit kun je bijvoorbeeld vaststellen op een groothandelsmarkt als Barcelona. Flandria prei is daar dé referentie.

Op dit ogenblik gaat de volle aandacht van de REO Veiling naar het herpositioneren van het topmerk Flandria. Dit gebeurt op diverse domeinen. Zo pakken we het probleem van het misbruik van ons merk aan van bij de wortel. Te vaak worden onze Flandriaverpakkingen hergebruikt om minderwaardig product in de markt te zetten. Dit zorgt voor een permanente ondermijning van de prijs. "Daarnaast blijven we verder inzetten op kwaliteit", zegt Dominiek. "We werken aan een gerichte rassenkeuze in functie van het seizoen. Flandria moet de referentie in de markt blijven wat betreft kwaliteitsvolle prei. Om die reden zullen bepaalde rassen door de REO Veiling afgeraden worden voor een teelt in het najaar."

De REO Veiling is ook bezig met de ontwikkeling van een nieuwe verpakking. "Deze zullen we voor het eerst voorstellen tijdens de Fruit Logistica in Berlijn."

Aanwezig op Fruit Logistica
Dit jaar heeft REO veiling voor het eerst een aparte hoek in de VLAM stand in Hal 6.2 - B06. "In het verleden waren de Belgische veilingen aanwezig onder het Flandria-label. Nu hebben ze een hoekje om hun eigen specialiteiten en merken te kunnen tonen."

Voor meer informatie:
Dominiek Keersebilck
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
B-8800 Roeselare
Tel: +32-51231206
Fax: +32-51231289
www.reo.be