Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Behandeling met heet water voor langere houdbaarheid

De heetwaterbehandeling (HWT) wordt al in de praktijk gebruikt voor veel tuinbouwgrondstoffen zoals paprika, tomaat, appel, citrus, etc. Deze behandeling is ontwikkeld om schimmels en insecten te vermijden en problemen na de oogst te voorkomen. Het behandelde product heeft een betere kwaliteit na de oogst. Het maakt de producten steviger (appelen), geeft het een betere kleur (broccoli, asperges) en vermijdt afwijkingen door koeling (peper).

Het onderzoeksteam onder leiding van Maria Grzegorzewska van het onderzoeksinstituut voor tuinbouw (InHort, Skierniewice, Polen) heeft net dossier N. 4,26 gesloten. Het doel hiervan was om een ​​protocol vast te leggen voor de behandeling van groenten met heet water. Het gaat hier om Chinese kool , rucola en meloen. Bovendien zijn deze vers gesneden groenten ook langer houdbaar.

Bij de behandelingen worden de groenten ondergedompeld in een waterbad met een temperatuur tussen 38° C en 60 ° C voor 3 sec. tot 20 min. De parameters van het hete water werden geëvalueerd in opeenvolgende testen, afhankelijk van eerdere resultaten.

De monsters werden opgeslagen bij verschillende temperaturen: 0 ° C, 5 ° C, 10 ° C, 15 ° C en 18-20 ° C (afhankelijk van het experiment). De kwaliteit werd elke 3 dagen tijdens de opslag gecontroleerd. Daarnaast werden de sensorische, chemische, microbiologische en microscopische analyses uitgevoerd op de behandelde producten. 

De resultaten toonden aan dat Chinese kool positief werd positief beïnvloed door het kort (3 tot 5 seconden) onder te dompelen in heet water met een temperatuur van 53-55 ° C. De kool werd minder snel bruin en de sensorische kwaliteit tijdens opslag verbeterde. Bij rucola werden de bladen minder geel als ze 3 tot 5 seconden werden ondergedompeld in heet water met een temperatuur van 50 - 55 ° C. De behandeling verbeterde ook de sensorische kwaliteit van de volgende types meloen:

1. Galia meloen behandeld in een bad van 55 ° C gedurende 3 sec. en bewaard bij 5 ° C en 18-20 ° C.

2. Cantaloupe meloen behandeld op 53 ° C gedurende 1,5 min. en bewaard bij 0 ° C en 18-20 ° C.
Publicatiedatum: