Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kees Oskam: "Voor dit seizoen hebben we er niks meer aan"

Dubbele gevoelens bij markttoegang Nederlandse peren in Brazilië

Tholen - Na moeizame onderhandelingen is gisteren officieel de Braziliaanse markt geopend voor Nederlandse peren. Nadat voor de zomer Nederland en Brazilië al tot een fytosanitair akkoord kwamen, staat met deze toezegging in de Staatscourant van Brazilië ook juridisch de Nederlandse fruitexporteurs niets meer in de weg om peren naar Brazilië te exporteren. De markttoegang betreft het volledige perenassortiment, waarbij de Conference-peren naar verwachting de hoofdmoot zullen vormen.

Fruitexporteur Kees Oskam uit Vleuten is in totaal al vier jaar betrokken bij het verkrijgen van de markttoegang naar Brazilië. Hij is blij met de marktopening, maar wel teleurgesteld over het tijdstip. "Als de Braziliaanse markt in augustus open was geweest, hadden we veel peren kunnen exporteren. Vanaf september tot dit moment is het een interessante periode voor de export. Maar nu worden er alweer volop Argentijnse peren aangeboden op de Braziliaanse markt. Voor dit seizoen hebben we er dus niets meer aan."

"Daarbij zit er nu weer wat leven in de perenmarkt en zitten we op een heel ander prijsniveau dan afgelopen september. Toen konden we starten vanaf het nulpunt en dan kon er niet zoveel fout gaan. Voor volgend seizoen moeten we dat nog maar zien", vervolgt Kees. "In de maanden februari tot en met augustus betrekt Brazilië peren van de buurlanden Chili en Argentinië en van september tot en met maart vooral Rocha-peren uit Portugal en nog wat Franse, Spaanse en Italiaanse peren. Op de Europese markt ligt de prijs van een Rocha-peer zo'n 15 cent lager dan de Conference-peer, maar in Brazilië moet je van goede huize komen om dezelfde prijs te maken."

Op basis van de fytosanitaire eisen komen alleen percelen in aanmerking, die zijn aangemeld voor de export naar China en die voldoen aan de daarvoor geldende eisen. Er moeten garanties worden gesteld met betrekking tot de Cydia pomonella (fruitmot). (o.a. tweewekelijkse monitoring, toepassing feromoonverwarring / vallen). Kees Oskam vindt dat de voorwaarden op een veel te hoog niveau afgerond zijn. "Hetzelfde geldt voor de export naar China. We zullen hierdoor de concurrentiestrijd gaan verliezen, omdat landen als Portugal, Spanje en Italië daar niet aan hoeven te voldoen."

Voor meer informatie:
Handelsmaatschappij Jan Oskam
Kees Oskam
06-53371003
kees@janoskam.nl
www.janoskam.nl