Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
meer contante verkoop bananen

Ecuador: exportrecord met 295 miljoen dozen bananen

"2014 is een uitzonderlijk jaar geweest. 70% van de bananen is verkocht op contractbasis. Dat is echt een hoog percentage. Dit jaar wordt het waarschijnlijk een ander verhaal als gevolg van de stijgende prijzen," zegt Eduardo Ledesma, voorzitter van de Vereniging van Bananenexporteurs van Ecuador. De minimumprijs, die de producenten in 2015 ontvangen voor hun fruit, is 9% hoger dan vorig seizoen. Zo zal een doos van 19,5 kilo Ecuadoriaanse bananen 6,55 dollar kosten.

"Vorig seizoen hebben we een recordhoogte in de export bereikt met 295 miljoen dozen. Het globale beeld was heel anders en een grote vraag resulteerde in goede prijzen. Dit jaar hebben veel kopers al hun ongenoegen geuit over de hogere prijzen, dus zullen we minder contracten tekenen en het moeten hebben van contante verkoop," vertelt Eduardo.

Volgens Ledesma zal er niet alleen een groter aanbod komen van concurrenten zoals Colombia, maar verlaagde ook Rusland, de belangrijkste klant van Ecuador, onlangs haar wekelijkse aankopen van 300.000 dozen als gevolg van de daling van de roebel en de economische crisis.

Noodzakelijk om de sector te beschermen

Volgens Eduardo heeft de kortzichtigheid van producenten geleid tot deze prijsverhoging. "Het is noodzakelijk om de sector en het land te beschermen. De bananensector krijgt vaak veel kritiek over haar vermeende onvermogen om te voldoen aan milieu- en fiscale verplichtingen. Vandaag de dag stellen we alles in het werk om aan de naleving van alle regels tegemoet te komen."


Publicatiedatum: