Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Exporteurs zijn niet verantwoordelijk voor wat eventueel in Rusland beland"

Toch veel Belgische peren in Russische schappen?

Tholen - Rusland was voor Nederlandse en Belgische peren een belangrijke afnemer en deze afnemer is door de boycot weggevallen. Rechtstreeks Europese AGF naar Rusland exporteren is absoluut niet meer mogelijk. Er gaan daarentegen al maanden geruchten dat peren of andere groenten en fruit uiteindelijk toch in de Russische schappen belanden. Exporteurs stellen vast dat er een verhoogde vraag is uit veel buurlanden van Rusland, maar dat er geen controle is waar het uiteindelijk heen gaat, al sluiten ze de mogelijkheid niet uit dat er toch een deel van het fruit in Rusland belandt. HBVL meldt dat in een artikel. Ook diverse andere Belgische media hebben deze berichtgeving gepubliceerd.



Geen export naar Rusland
Bij navraag bij een exporteur wordt bevestigd dat ze niet meer rechtstreeks naar Rusland exporteren. "Al zou je Europese producten naar Rusland willen verzenden, je krijgt niet eens je documenten in orde, want de voedselveiligheidsdienst zou het niet accepteren. Voor niet-EU producten krijg je het wel voor elkaar. Ik ken veel Belgische exporteurs. De één durft wat meer risico te nemen dan de ander. Toch weet ik met 100% zekerheid dat geen er enkele Belgische exporteur of veiling is, die het ook maar aandurft om het toch te proberen." Daarbij voegt hij nog toe: "Stel dat het wel zou gebeuren, dan zijn we niet eens strafbaar in Europa. De sancties zijn namelijk opgelegd door Rusland en niet vanuit de EU. Zijn de Belgische media controleurs voor Rusland geworden?"

"Mogelijk komen er Belgische peren uiteindelijk in Rusland, maar daar zijn wij niet verantwoordelijk voor. Wij doen niets verkeerd, want we exporteren niet naar Rusland, maar naar andere landen zoals Wit-Rusland, Polen, Turkije, Litouwen of Oekraïne. Het is mogelijk dat deze landen wél de producten verder sturen naar Rusland, maar daar hebben we niets mee te maken. Geen enkele exporteur heeft volledige controle waar zijn producten uiteindelijk belanden. Ik denk ook niet dat het onze taak is om dit te controleren." Hij verwacht dat Rusland dit wel doet. "Er wordt over geschreven en ook de Russische overheid leest dat. Wat hun reactie is, moeten we maar afwachten."