Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappelprijzen Roemenië fors lager

Meerderheid Russen steunt boycot

De Russische inspectiedienst heeft wederom een partij fruit teruggestuurd naar Wit-Rusland. Het gaat om 137 ton sinaasappelen, mandarijnen en appelen waarvan de bijgevoegde documenten niet op orde waren. In Roemenië liggen de aardappelprijzen 36% lager door overproductie en de boycot. Uit nieuwe cijfers blijkt ook dat Griekenland hard getroffen is door de boycot. Ook de Chinese appelexport naar Rusland zit in een neerwaartse spiraal. Aan Russische zijde worden traditionele groenten en aardappelen duurder, maar daalt de vraag naar rode bieten. Volgens het stadsbestuur van St. Petersburg hebben de retailers in de stad nieuwe leveranciers kunnen vinden buiten de EU.

Meerderheid Russen steunt boycot
Uit een recent onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Russen het importverbod van onder andere AGF steunt. Van de ondervraagden gaf 14% aan de boycot niet te steunen. Een meerderheid van 72% staat achter de Russische regering. Drie kwart van de ondervraagden gaf aan dat de voedselprijzen de laatste tijd sterk gestegen zijn. Volgens 42% van de ondervraagden was dat te wijten aan de boycot. 25% wijdt de prijsstijgingen aan andere factoren.

137 ton fruit terug naar Wit-Rusland
De Russische fytosanitaire dienst heeft 137 ton sinaasappelen, mandarijnen en appelen teruggestuurd naar Wit-Rusland. De producten waren volgens de inspectie illegaal geïmporteerd. Bij meer dan 40 ton mandarijnen en sinaasappelen ontbraken de benodigde documenten en fytosanitaire certificaten van Tunesië. De re-export papieren uit Wit-Rusland waren getekend voor 97 ton Poolse appelen, waarmee de regels ook werden overtreden.

Roemeense aardappelprijzen dalen
De aardappelprijzen in Roemenië liggen ongeveer 36% lager dan een jaar geleden. De oorzaak is een overproductie en de Russische boycot. De prijs ligt op het laagste niveau in de afgelopen 20 jaar, waardoor de telers de aardappelen onder de kostprijs moeten verkopen. Roemenië produceerde in 2014 3,5 miljoen ton aardappelen. In 2013 was dat nog 3,25 miljoen ton.

Georgië tekent handelsovereenkomst
Georgië heeft een akkoord bereikt met Rusland over de export van kruiden. De export komt op gang ondanks een gebrek aan kennis bij laboratoria en een monitoringssysteem van de overheid. Beide partijen stemden in met het behoud van de wederzijdse inspecties.

Russen verkiezen witte kool en uien
Volgens data van Fruit-Inform is de vraag naar witte kool en uien in Rusland het grootste binnen de categorie aardappelen en traditionele groenten. De vraag naar rode bieten is bijzonder laag, wat de afzet moeilijk maakt. Nadat de prijzen voor de bieten stegen, rapporteerden de telers direct een dalende vraag. De bieten werden 25% duurder. De overige groenten noteerden grotere prijsstijgingen. Zo werden uien 50% duurder en peen en aardappelen stegen met 40-50%. Volgens Fruit-Inform rapporteert het Russische bureau Rosstat structureel te lage prijsstijgingen voor groenten.

St. Petersburg vindt nieuwe leveranciers
Volgens de gouverneur van St. Petersburg hebben de retailers in de stad nieuwe leveranciers gevonden voor de geboycotte producten. De ketens hebben contracten gesloten met bedrijven in Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, China, Servië, Macedonië het Midden-Oosten en Afrika. Het stadsbestuur maakt zich nog wel zorgen om de stijgende voedselprijzen en wil daarover in gesprek met de retailers.

Griekenland hard getroffen door boycot
Volgens nieuwe statistieken daalde de Griekse export van fruit in de eerste tien maanden van vorig jaar met 4% naar 765 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het jaar begon positief met stijgende exportwaarde en –volumes, maar de Russische boycot deelde een zware klap uit aan de export. De export in euro's berekend daalde met 7,1%. In september en oktober daalde de export zelfs met 13% en 11%. Desondanks werd er in totaal 3,5% meer geëxporteerd.

Chinese appelexport daalt
De Chinese appelexport naar Rusland is in de periode juli tot november met 3% gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De negatieve trend is al zes jaar zichtbaar. Sinds 2007 zijn de volumes meer dan gehalveerd. De Chinese appel verliest terrein ten gunste van de goedkopere appelen uit Servië en, voor de boycot, Polen en Moldavië.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.