Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Havenaar, Frutas Luna:

“Vraag naar alles wat op een tomaat lijkt”

Tholen - Een dip in de aanvoer van Spaanse tomaten zorgt voor grote vraag naar product. Aan alle tomatenvarianten is momenteel een tekort en de prijzen schieten omhoog, vertelt Kees Havenaar van Frutas Luna. Ook Spaanse courgettes en aubergines bereiken momenteel toppen in de markt. De komkommer- en paprikaprijzen daarentegen zijn dit seizoen niet goed.

Via handelsbedrijf Frutas Luna worden al ruim zes jaar Almeriaanse groenten aan de Europese markt verkocht. Sinds afgelopen maandag zijn de tomaten niet meer aan te slepen, vertelt Kees Havenaar. "Ze zijn op en er is een tekort. "Alles wat op een tomaat lijkt is hot". Oorzaak ligt in een paar koude nachten, twee weken geleden. "Daarvoor hebben we heel mooi weer gehad. In Nederland ga je van weinig naar veel licht, hier van veel naar weinig. Op een gegeven moment is de plant dan op. Na een paar koude nachten merk je dat meteen. Die uitwerking blijft nog wel even doorgaan. De tomaten kleuren moeilijk door."

Het is de eerste opleving na een moeizame start van het seizoen. Dat heeft alles te maken met de Russische boycot. De markt was overvol aan het begin, met Nederland en Spanje op de markt. Door het kelderen van de Russische roebel kwam daar ook nog eens Israëlisch product bij. "Israëlische trostomaten op de Nederlandse markt. Dat is nog nooit voorgekomen."



Paprika
Ook de paprika's hebben door de boycot en de koers van de roebel te lijden. "De Israëlische paprika ligt qua prijs onder de Spaanse en komt naar Nederland toe. De markt is overvol en tot nu toe is het een slap jaar. En zodra de prijzen ook maar iets omhoog gaan, zijn ze al snel weer te duur." Uit de markt klinken geluiden dat de oranje paprika zich onderscheidt ten opzichte van de rest, maar volgens Havenaar ook nog niet echt. "Hooguit 9,5 euro. Dat is beter dan wat voor de rest geboden wordt, maar nog steeds niet veel. Vorig jaar hadden we in deze week groen voor deze prijzen." Opvallend in de paprika's is verder dat de zoete puntpaprika helemaal niet meer zo floreert. "Twee jaar geleden was het leuk. Nu heeft iedereen ze in de achtertuin staan." Peper daarentegen gaat prima. "Er is net iets minder aanbod en dan pakt de vraag goed uit."

Courgettes en aubergines
Courgettes en aubergines gaan hand in hand. "Veel kilo's die drie keer niets opbrengen", vat Havenaar samen. "De aubergines zijn helemaal drama geweest. Nu eindelijk is de prijs omhoog gegaan. In twee weken tijd is het van 5 naar 13 euro gegaan." De aanvoer viel tegen – door koude nachten en weinig instraling was er weinig product. Pas nu de aubergines te duur worden, is er weer product beschikbaar. "Zelfs voor Europa zijn aubergines voor 13 euro te veel."

Komkommers
Als laatste vertelt Havenaar over de komkommers. "In oktober waren ze even heel duur. Wie toen product had, heeft leuk kunnen verdienen. Maar dat waren de vroege komkommers en de meeste hier zijn laat gezet. Daarna is het droevig geweest en eigenlijk is het nog steeds diep droevig. Pas de laatste week zijn ze een beetje aan het stijgen, maar we missen een euro per kilo."

Geen superjaar
Voor volgende week wordt een zeer koude periode voorspeld. "Het zal de prijzen verder laten stijgen en ik ben benieuwd hoe januari gaat eindigen. Voor veel producten waarschijnlijk gunstig, maar er is niet veel product. Het kan wel iets goedmaken, maar qua kilo's? Over het algemeen is het geen superjaar."


Voor meer informatie:
Kees Havenaar
Frutas Luna Import/ Export S.L.
Avd. Del Sabinal, 253
04740 Roquetas de Mar
Spanje
Tel.: 00-34-950-178653
Fax: 00-34-950-321586
GSM: 00-34-670-916286
www.frutasluna.com
www.luna-fruit.com