Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
eigen frambozenteelt in Portugal

Special Fruit zoekt met eigen rassen onderscheid in Spaanse aardbeienteelt



Tholen - Al 16 jaar heeft Special Fruit een kantoor in de Spaanse zachtfruitregio Huelva, vanwaar het de sourcing verzorgt van de Zuid-Europese productie. Johan Otto, kwaliteits- en telerscoördinator voor de Spaanse en Portugese productie, leidde ons rond langs een Spaanse teler en het eigen frambozenteeltproject in Portugal dat in 2013 werd opgestart. "We doen hier veel meer dan het kopen en verkopen van fruit en willen toegevoegde waarde bieden aan zowel onze leveranciers als aan onze eindklanten."



Nieuw aardbeienras
Een voorbeeld hiervan is de strategische samenwerking met het Nederlands veredelingsbedrijf Fresh Forward voor de teelt en de vermarkting van een veelbelovend nieuw aardbeienras. "Wie in Spanje een pallet aardbeien koopt, heeft door de aanwezigheid van vele kleine telers grote kans een combinatie te krijgen van Candonga, Fortuna en Splendor. Daar zit een retailer niet op te wachten. Die wil een uniform en kwalitatief hoogwaardig product. Dit nieuwe ras heeft alles in zich om een echt premium ras te worden: het is wat vroeger, heeft een uitstekende smaak met een brix boven de 8 en een sappig mondgevoel in tegenstelling tot de vaak harde Spaanse aardbeien. Door z'n superieure shelf-life is het een perfect ras voor de handel en voor de teler geeft het een gelijkwaardige productie als de hoofdrassen. Alleen kom je bij dit ras geen klasse II tegen." Het ras is de afgelopen jaren getest bij verschillende Spaanse telers. Special Fruit mikt samen met Fresh Forward voor volgend jaar op een volume van 3 miljoen planten.


Francisco Marin Toro
 
Eén van de telers waar Special Fruit het nieuwe ras heeft staan, is SAT Algaida Producties, dat in 2004 ontstond door een fusie van twee familiebedrijven. Het bedrijf teelt op een areaal van 120 hectare aardbeien (56%), frambozen (36%), blauwe bessen (6%) en bramen (2%). Manager Francisco Marin Toro is erg te spreken over het nieuwe aardbeienras vanwege de kwaliteit, productiviteit, houdbaarheid en resistenties. "Deze variëteit past goed in onze filosofie om met een hoogwaardig kwaliteitsproduct te groeien in een premium markt. Vorig jaar hebben we geïnvesteerd in 25 hectare frambozen en we willen graag verder groeien."


Johan Otto en Baldomar Léon (rechts) van Special Fruit op bezoek bij SAT Algaida Producties

Eigen teeltprojecten
Het kantoor in Huelva kan als het zachtfruitcentrum van Special Fruit worden beschouwd voor wat betreft het Middellandse Zeegebied. Het fruit wordt op dagelijkse basis naar de hoofdvestiging in het Belgische Meer vervoerd, waar het desgewenst wordt herpakt, gelabeld en onderworpen aan een laatste kwaliteitscontrole voor het zijn weg vindt naar de Europese klanten. Werkte Special Fruit in Spanje veelal met vaste leveranciers, de laatste jaren is Johan tevens druk met het opstarten van eigen teeltprojecten in Spanje en Portugal. "De retailer wil tegenwoordig weten wie zijn leverancier is. Met eigen teelt kunnen we de keten van land tot klant beheersen."



De toenemende aardbeienteelt onder glas in Nederland en België is volgens commercieel manager Baldomar Leon nog geen bedreiging voor de Spaanse productie. "Wij hebben onze piek in april en mei. Dan zijn er nog niet veel Nederlandse en Belgische aardbeien op de markt. Maar je kunt je wel afvragen of zo'n groei goed is voor de algehele marktsituatie. Tijdens de start van het seizoen, vanaf eind november, hebben we meer concurrentie vanuit Egypte, Turkije en Israël."



Dezelfde strenge eisen
Special Fruit werkt naast de eigen teelt voornamelijk samen met grote producenten. "Dat zijn over het algemeen de telers die zelf de verkoop ter hand hebben genomen en het topsegment willen bedienen. De kleinere telers blijven vaker lid van coöperaties", verklaart Johan. "Wij richten ons op het topsegment, want de standaard invullen kan iedereen." Het frustreert hem wel eens dat men in het noorden van Europa suggereert dat er in het zuiden maar wat aangerommeld wordt. "We hebben te maken met dezelfde strenge retaileisen en alles wordt door laboratoria getest." Ook de Marokkaanse teelt heeft volgens hem een flinke opleving gehad. "Vroeger kwam daar de mindere kwaliteit vandaan. Nu starten veel grotere Spaanse telers er producties op."



Terugkijkend stelt Baldomar Leon vast dat het frambozenseizoen matig is gestart en pas na december wat is opgelopen. Vanaf maart/april worden er weer grotere volumes verwacht. "Het aardbeienseizoen begon vrij sterk en de prijzen zijn deze maand licht gedaald. Uiteindelijk zal de prijs wel richting de 3 euro gaan." Het blauwebessenseizoen verliep volgens Baldomar vorig jaar slecht na een grote productiestijging en ook de bramenmarkt stond onder druk als gevolg van buitenlandse concurrentie."


Het inpakken van de frambozen in Portugal

Veel potentie
De moeizame start van het frambozenseizoen was een domper voor de frambozenteeltbedrijven Subshine Fruits en Multiberry in Portugal, die twee jaar geleden werden opgericht en waar Special Fruit voor 50% eigenaar van is. Het bedrijf Sunshine telt bijna 9 hectare. Aan het pakstation van Sunshine werd onlangs de laatste hand gelegd. Multiberry is een partnerschap met plantenvermeerderaar Gijs Hoogendoorn.



Ook hierbij richt Special Fruit zich met rassen als Kwanza en Kweli op het topsegment. Special Fruit heeft een exclusieve licentie voor Kwanza en Kweli in Portugal. Het doel is om naast de eigen productie bij Sunshine en Multiberry de teelt van Kwanza en Kweli binnen 3 jaar verder op te schalen richting 100 hectare door middel van samenwerking met andere Portugese frambozentelers.


Nieuw pakstation Portugal

"Gelukkig zijn momenteel de prijzen goed, maar het seizoen is bijna ten einde. Vanaf eind maart verwachten we de volgende oogst. We zijn overtuigd van de potentie die dit gebied heeft voor de fruitproductie. Vandaar dat we deze forse investering hebben gedaan."


Portugese bedrijfsleiding

Voor meer informatie:
Johan Otto
Special Fruit Spain S.L.
Pol. El Agarrobito 44-47
21800 Moguer (Huelva)
Tel: +34 959 37 18 99
Johan.otto@specialfruit.be
www.specialfruit.be