Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duizenden zachtfruittelers Huelva protesteren tegen dreigende sluiting waterbron

Tholen - Al jaren vormt het watergebruik van de zachtfruittelers in de Spaanse regio Huelva een discussiepunt. De regering wil mogelijk, gedreven door milieu-organisaties, de waterbronnen in het Nationale Park sluiten. Met name voor de telers in de regio Rocio dreigt een catastrofe. Vanmorgen gingen ze massaal de straat op om te demonstreren tegen de plannen. De opkomst wordt geraamd op 30.000 man.



"Alle telers doen mee", vertelt de directeur van zachtfruitproducent SAT Algaida Productores, strijdvaardig. Telers geven aan bereid te zijn in nieuwe investeringen met betrekking tot waterbronnen, maar de regering biedt tot nu toe geen alternatieven.

Onze redacteuren Izak Heijboer (AGF.nl) en Joel Pitarch (Freshplaza.es) zijn momenteel ter plaatse om een beeld te krijgen van de situatie.


Deze borden zie je overal in Huelva, zowel in de omliggende dorpen als bij de bedrijven. Hierop staat de tekst 'Agua Ya!!!', ofwel: Water Nu!

Problemen

Als de plannen doorgaan, komt 30% van zijn areaal in directe problemen. De telers nemen het dan ook hoog op. Drie weken geleden was er al een demonstratie met tractoren en een andere demonstratie bracht vorig jaar al 15.000 man op de been.Hoe de bevolking over de discussie denkt, blijkt wel uit de vele borden met de tekst 'Agua Ya!!!', ofwel: Water Nu! "De bevolking staat achter ons. Deze sector is een belangrijke motor van de economie. Veel mensen halen direct of indirect werk uit de zachtfruitteelt", vertelt de teler. "De milieubewegingen denken er echter anders over en zij hebben een machtige lobby onder meer richting de supermarkten."



In Huelva wordt er op een areaal van ruim 9.000 hectare zachtfruit geteeld, grotendeels aardbeien, aangevuld moet frambozen, bramen en blauwe bessen.