Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Drastische daling slaproductie

Het tekort aan sla- en bladproducten in Europa zet waarschijnlijk door in februari. De Vereniging van AGF-organisaties in de Spaanse regio Murcia (Proexport-OPFH), waarschuwde eind vorig jaar al dat er een productietekort zou optreden in het begin van januari.

De vereniging, verantwoordelijk voor het grootste deel van de Spaanse sla, merkt op dat er in december 2014 nog sprake was van een export van 12.000 ton per week. Nu, in week 2 en 3 van 2015, is de Spaanse productie niet veel hoger dan 7.000 ton, wat neerkomt op een drastische vermindering van 41,6%.

De situatie is ernstig omdat hij van invloed is op alle slasoorten. In Frankrijk en Italiƫ heeft men bovendien met soortgelijke tekorten te kampen.

Oorzaken
Als oorzaken voert Proexport aan: milde temperaturen in oktober en november zorgden voor een oogst die tussen de 10 tot 15 dagen vroeger uitviel dan normaal. Het begin van 2015 geeft exact het tegenovergestelde beeld: dagen van lagere lichtintensiteit en koude wintertemperaturen in het zuidoosten van Spanje zorgen voor een langzame groei en dus voor een uitgestelde oogst. Hierdoor is er sprake van een productiekloof.

Bron: valenciafruits.com
Publicatiedatum: