Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De houdbaarheid van rucolasla berekend

Rucolasla is een van de populairste slasoorten in Europa. De sla wordt gewaardeerd om haar scherpe en volle smaak. De sla wordt zowel ongewassen als gewassen verkocht. Als de sla gewassen wordt en daarna gedroogd en verpakt in een gecontroleerde verpakking, dan is de sla tot 10 dagen houdbaar. De kwaliteit van de sla neemt snel af tijdens de opslag, voornamelijk door het verkleuren van de bladen, veroorzaakt door chlorofyl degradatie.

Wetenschappers aan de universiteit van Foggia in Italië hebben een niet-lineair model ontwikkeld om de houdbaarheidsdatum van rucola te kunnen berekenen. De resultaten van het onderzoek zijn net gepubliceerd in de International Journal of Food Engineering.

De doelstelling van de studie was kwaliteitsmanagement en de houdbaarheidsdatum te verbeteren. Beide zijn belangrijk voor de productie en distributie van sla. Onderzoekers hebben het Weibullian-logistiek model gebruikt om de houdbaarheid te onderzoeken. Dit model kijkt naar de kwaliteit, kleur, geur, textuur, vitamine C en gas compositie van de overslagtijd (tot aan 10 dagen voor de opslag) en onder verschillende temperaturen. Het onderzoek laat zien dat onder niet-isotherme opslag de kwaliteit van de sla anders wordt beïnvloed waardoor de houdbaarheidsdatum verandert. Sla opgeslagen bij een temperatuur variërend 0.5 tot 15°C vertoonde een overeenkomende houdbaarheid van 7.3 tot 3.7 dagen. De studie laat ook zien dat het Weibullian-logistiek model een toepasselijk model is om de houdbaarheidsdatum van sla te onderzoeken.

Source: Amodio M.L., Derossi A., Mastrandrea I., Colelli G., "A study of the estimated shelf life of fresh rocket using a non-linear model", 2015, Journal of Food Engineering, Vol. 150, page. 19-28.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877414004506
Publicatiedatum: