Wetenschappers aan de universiteit van Foggia in Italië hebben een niet-lineair model ontwikkeld om de houdbaarheidsdatum van rucola te kunnen berekenen. De resultaten van het onderzoek zijn net gepubliceerd in de International Journal of Food Engineering.
De doelstelling van de studie was kwaliteitsmanagement en de houdbaarheidsdatum te verbeteren. Beide zijn belangrijk voor de productie en distributie van sla. Onderzoekers hebben het Weibullian-logistiek model gebruikt om de houdbaarheid te onderzoeken. Dit model kijkt naar de kwaliteit, kleur, geur, textuur, vitamine C en gas compositie van de overslagtijd (tot aan 10 dagen voor de opslag) en onder verschillende temperaturen. Het onderzoek laat zien dat onder niet-isotherme opslag de kwaliteit van de sla anders wordt beïnvloed waardoor de houdbaarheidsdatum verandert. Sla opgeslagen bij een temperatuur variërend 0.5 tot 15°C vertoonde een overeenkomende houdbaarheid van 7.3 tot 3.7 dagen. De studie laat ook zien dat het Weibullian-logistiek model een toepasselijk model is om de houdbaarheidsdatum van sla te onderzoeken.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877414004506