Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Assortiment biologische aardappelrassen fors uitgebreid

Vanaf 12 januari wordt in De Groene Winkel in Zeist een groot aantal nieuwe aardappelrassen gepresenteerd. Hiermee heeft deze biologische winkel de primeur in Nederland met meer dan 6 biologische, phytophthoraresistente rassen in het schap. Dit wordt onder de aandacht gebracht tijdens een speciale Aardappelweek.

Terwijl de biologische sector groeit, blijft het areaal biologische aardappelen achter. Dat komt door de aardappelziekte Phytophthora infestans, die nog steeds een groot risico vormt voor de biologische teler. Zij zoeken constant naar sterke, ziektebestendige rassen. In korte tijd is er een behoorlijk assortiment robuuste biologische rassen ontwikkeld. Sommige zijn er al enkele jaren, zoals Bionica en Sarpo Mira. De nieuwe rassen zijn Carolus, Connect en Vitabella. Een enkel ras is nog zo nieuw dat ze nog niet volop verkrijgbaar is, zoals Alouette.



In het kader van het EU-project CO-FREE is het Louis Bolk Instituut betrokken bij het ontwikkelen van strategieën voor lancering van nieuwe resistente aardappelrassen op de winkelvloer. Natuurvoedingswinkeliers en telers kunnen de nieuwe rassen leren kennen in de stand van het Louis Bolk Instituut op de Biobeurs in Zwolle op 21 en 22 januari. Ook op de internationale biovakbeurs BIOFACH in de Duitse Nürnberg van 11 tot en met 14 februari worden ze gepresenteerd. Daarnaast zijn er folders voor telers met raskenmerken en receptenkaarten voor consumenten beschikbaar.

Al enige jaren ondersteunt het veredelingsprogramma Bioimpuls van het Louis Bolk Instituut en Wageningen UR samen met de veredelingsbedrijven en biologische telers de ontwikkeling van nieuwe robuuste rassen Ze zijn daarom prima in te zetten door biologische akkerbouwers. Het CO-FREE project vult Bioimpuls aan en richt zich op markt pilots vanuit een ketenbenadering.


bron: Louis Bolk Instituut
Publicatiedatum: