Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumptiedaling probleem in aubergine-markt

2014 was voor aubergines een lastig jaar, dat werd gekenmerkt door overproductie en ongewone weersomstandigheden. FreshPlaza vroeg Nucci Alboi van Ortonatura en marktmanager van La Signora Melanzana om een reactie.

"De concurrentie van Spaanse aubergines was dit jaar, onder andere vanwege goede weersomstandigheden, groot. Maar het echte probleem was de consumptiedaling."



"De hoge temperaturen in november en de Sirocco in december hebben de bloemen zodanig beschadigd dat we minder productie verwachten in januari. Hierdoor zullen de prijzen stijgen en de verkoop nog verder dalen."

"De kleinere vraag wordt vooral veroorzaakt door groothandelaren. Supermarkten blijven normale hoeveelheden bestellen tegen vrij winstgevende prijzen."


Gemiddelde prijs/kg oktober/december 2013 (€)
Gemiddelde prijs/kg oktober/december 2014 (€)
Ronde aubergines
1,37
0,86
Paarse
aubergines
1,40
1,26
Langwerpige
aubergines 
1,66
1,55
Gestreepte
aubergines
1,62
1,40
Gemiddelde kiloprijs in de laatste drie maanden van 2013 en 2014. Data van Ortonatura.

"Sinds 20 december hebben we geen bestellingen vanuit het buitenland binnengekregen met uitzondering van Nederland. Op dit moment is het probleem niet de concurrentie vanuit Spanje, maar de mogelijkheid van bedrijven om hun producten te verkopen. Signora Melanzana is nog steeds een van de meest verkochte merken op de belangrijkste markten."

"We ondersteunen een goede prijs-kwaliteitverhouding en informeren onze cliënten over ons bedrijf en onze technologie (geïntegreerde controle, grondloze gewassen etc.). We hebben ons merk en onze verpakking vernieuwd en ons magazijn uitgebreid."



Ortonatura teelt jaarlijks ongeveer 4.000 ton aubergines op een areaal van 20 hectare kassen.

Signora Melanzana wordt door retailers en belangrijke groothandelaren verkocht in Italië en Europa. Onlangs is het merk een samenwerking aangegaan met een Duitse retailketen en heeft zijn verkoop in Frankrijk, Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten uitgebreid. 

Voor meer informatie: www.ortonatura.eu
Publicatiedatum: