Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Russische crisis negatief voor Europese havens

Turkse export naar Rusland gedaald

Begin van de week krabbelde de roebel iets op na de snelle val de afgelopen maand. De waarde steeg met bijna 3% tegen de euro en de dollar. De economische situatie in Rusland kan gevolgen hebben voor logistieke partijen en havens in Europa. De haven van Hamburg zag de uitvoer naar Rusland vorig jaar met 5,9% dalen. Ook de Turkse export daalt. In november en december daalde de export met 20%. Turkije en Rusland gaan in gesprek over de situatie. Onder andere de dollar loslaten en handelen in roebels en lira's kan een oplossing zijn. Pakistan ziet daarentegen mogelijkheden voor de citrus- en aardappelexport. En premier Medvedev kondigde aan dat de regering zich zal inspannen om onrechtvaardige prijsstijgingen tegen te gaan. Volgens Medvedev zijn er bedrijven die om lucratieve redenen de prijzen opdrijven.

Crisis Rusland probleem voor Europese havens
De problemen in de Russische economie hebben gevolgen voor de logistieke dienstverleners met routes naar Rusland, verwacht JOC. De Russische regering houdt rekening met een krimp van 4% dit jaar. De aandelenkoers van Ruslands grootste havenbedrijf Global Ports daalde vorig jaar met 81%. Daarmee verloor het bedrijf 776 miljoen dollar van de marktwaarde. AP Møller-Mærsk, dat via dochteronderneming APM Terminals 37,5% van de aandelen in Global Ports bezit, zegt de werkzaamheden voort te zetten zoals gepland. Rusland is goed voor 2-3% van de totale winst van het bedrijf.
Ook de haven van Hamburg zal de gevolgen voelen. Rusland is de tweede bestemming voor de haven. JOC berekende dat de transporten naar Rusland in de eerste negen maanden van vorig jaar met 5,7% daalden naar 504.000 TEU. De verwachting is dat deze dalende trend scherper doorgezet zal worden in 2015.
 
Turkse export daalt
De Turkse export naar Rusland is in de laatste maanden van 2014 scherp gedaald door de moeilijke economische situatie in Rusland. In november en december exporteerde Turkije 20% minder. Turkije wil met Rusland in gesprek gaan om de export weer op gang te helpen. Een mogelijkheid die daarbij overwogen wordt, is om de handel in roebels en lira's te betalen in plaats van de sterke dollar. Beide munten hebben aan waarde ten opzichte van de dollar verloren. De devaluatie is een belangrijke oorzaak van de dalende export. In het algemeen was het geen slecht jaar voor de Turkse exporteurs. Antalya, Isparta en Burdur exporteerden voor 1,638 miljoen dollar in groenten en fruit naar 151 landen. Dat is 6,1% meer dan in 2013.

Pakistan ziet kansen voor citrus- en aardappelexport
Pakistan wil de export van onder andere citrus en aardappelen naar Rusland vergroten. Het land ziet mogelijkheden voor deze handel. Op beide markten heeft Pakistan een klein aandeel in de Russische markt. Voor citrus kwam de export uit op 41 miljoen dollar voor 2013-14, wat overeenkomt met een marktaandeel van 2,4%. Voor aardappelen is het marktaandeel 6,9%. Het land exporteert voor ruim 16 miljoen dollar naar Rusland.

Maatregelen tegen onrechtvaardige prijsstijgingen
Premier Medvedev zei in gesprek met de minister van Landbouw dat er maatregelen genomen moeten worden om onrechtvaardige prijsverhogingen tegen te gaan. Hoewel de premier toegeeft dat de prijzen stijgen door de tegenvallende economische situatie in Rusland, is volgens hem een deel van de prijsverhogingen ook te wijten aan speculatieve marges van de verkopers.
Voor AGF wordt rekening gehouden met een prijsstijging van 20-25% in de komende maanden. De belangrijkste oorzaak daarvan is dat Rusland nog altijd in belangrijke mate afhankelijk is van de import. Ondanks de investeringen in de landbouw is de productie nog onvoldoende.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.