Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Euro is $ 1,18 waard

Argentinië: Daling euro leidt tot verlies in fruitsector

Gisteren is de waarde van de euro vastgesteld op 1,18 dollar. Hiermee zijn de lage prijzen van negen jaar geleden bereikt. De val van de euro zal een negatieve invloed hebben op de fruitexport uit de Rio Negro-vallei en Neuquén, die bestemd is voor de Europese markten. Regionale ondernemers ontvangen minder dollars voor elke euro. Momenteel verstuurt de regio ongeveer 40% naar Europa. Dit komt neer op bijna 140.000 ton peren en appelen. 

Vorig seizoen april 2014 was de euro 1,39 dollar waard. Dit betekent een verlies van $ 0,21 (€ 0,18) per verhandelende euro in de fruitsector. Zo zal de fruitsector in de vallei ongeveer $ 3 dollar (€ 2,53) per doos verlies maken. Over een jaar zou dit een verlies kunnen betekenen van $ 23.000.000 dollar (€ 19.400.000)

Het is verschrikkelijk nieuws voor de regionale fruitsector, die ook te kampen heeft met een overaanbod fruit in de overzeese markten. Dit is het gevolg van de Russische importstop. De prijs van de dollar zal ook ernstige gevolgen hebben op andere valuta's in de wereld.

Om de effecten van een sterke dollar te compenseren, hebben de meeste fruit producerende landen ervoor gekozen om hun valuta te devalueren. Zo proberen ze hun concurrentiepositie te verbeteren. In Argentinië wordt deze mogelijkheid verboden. Verschillende sectoren van de nationale overheid hebben al gezegd dat de Argentijnse peso niet zal worden gedevalueerd dit jaar. De fruitsector wordt daardoor geconfronteerd met hoge productiekosten.

Ongeveer 30% van de export wordt geleverd aan Rusland. Rusland heeft zijn munt gedevalueerd met 80% in de afgelopen twaalf maanden, waardoor het onmogelijk is voor Argentijnse exporteurs om aan Rusland te leveren.

In januari vorig jaar was de dollar 33 roebel waard. Door de ineenstorting van de olieprijzen nam de waarde van de dollar toe tot 70 roebel medio december. Het heeft zich gestabiliseerd tot ongeveer 60 roebel in de afgelopen dagen. Rusland is geen markt meer voor de exporteurs van de Rio Negro vallei.
Publicatiedatum: