Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
direct gevolg van overname door Cutrale

Chiquita verruilt na 33 jaar Antwerpse haven voor Vlissingen

Tholen - Vanaf maandagmiddag zal Chiquita haar bananen niet meer lossen bij de Belgium New Fruit Wharf (BFNW) in Antwerpen, maar bij Kloosterboer in Vlissingen. Dat bevestigde Franklin Ginus, directeur van Chiquita Benelux, gisteren desgevraagd. Volgens Franklin is deze keuze een direct gevolg van de overname door de Braziliaanse sapgigant Cutrale-Safra. Antwerpen was maar liefst 33 jaar de loshaven voor Chiquita.


Eerste aankomst

Chiquita is vooralsnog het enige bananenbedrijf dat de keuze voor Vlissingen heeft gemaakt. Volgens Franklin zitten er verschillende voordelen aan deze verandering. "Door het wijzigen van de aanloophavens en het verkorten van de afstand kunnen we maar liefst vier dagen sneller lossen. Daarnaast zal de afhandeling van de ladingen in Vlissingen sneller plaatsvinden. Door nog nauwkeurigere aankomsten kunnen we meer waarde in de keten toevoegen."



"Daarbij heeft Kloosterboer een offerte neergelegd, die onze nieuwe eigenaar niet naast zich neer kon leggen. Hierdoor is het allemaal vrij snel gegaan en is in een vrij kort tijdsbestek de keuze op Vlissingen gevallen", vervolgt Franklin. "Niet alleen de prijs speelde daarbij een rol, maar ook de duurzame bedrijfsvoering van Kloosterboer. Zo wordt de energie voor de warehousefaciliteiten opgewekt met windmolens."

De haven van Antwerpen, naar eigen zeggen de grootste overslaghaven voor bananen wereldwijd, verliest in een klap zo'n 20% van de jaarlijkse bananenoverslag. De overslag van fruit beslaat jaarlijks 1,7 miljoen. waarvan de helft aan bananen. "Chi­quita is ge­luk­kig een van onze klei­ne­re ba­na­nen­klan­ten", zegt Johan Claes van BNFW woensdag in de Vlaamse zakenkrant De Tijd. "Het merk ver­loor de voor­bije jaren markt­aan­deel in Eu­ro­pa. Maar een schip per week, goed voor 170 mil­joen kilo ba­na­nen per jaar, dat voe­len we na­tuur­lijk."

Antwerps havenschepen Marc Van Peel geeft aan dat het vertrek niet zozeer te maken heeft met de nettoverloning, maar met zaken als het ploegenstelsel. "Nu opnieuw is er een grote speler die ons verlaat na meer dan 30 tot 35 jaar in de haven. Chiquita is het tastbare bewijs dat ze weglopen. We willen niet enkel een containerhaven, maar ook een stukgoedhaven zijn, maar dat moet mogelijk worden gemaakt", aldus de havenschepen.