Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen: AGF-prijzen blijven dalen in 2015

Afgelopen december waren de AGF-prijzen in Polen ongeveer 2% lager dan vorig jaar. Deze trend zal zich in de eerste maanden van 2015 waarschijnlijk voortzetten en heeft zowel betrekking op groenten en fruit als op andere voedingsproducten. Hoe het zal gaan in de tweede helft van het jaar zal volgens Marta Skrzypczyk, analist van de AGF-sector van BGZ Bank, afhangen van de oogst en of het Russische embargo wordt gehandhaafd.

De prijzen van groenten en fruit zijn aanzienlijk gedaald. Appelen kosten ongeveer de helft van de prijs in 2013. Groenteprijzen zijn ook lager, vooral voor aardappelen, bieten en uien.

De voedingsprijzen zullen dit jaar afhangen van dezelfde factoren als in 2014," zegt Skrzypczyk. "Het aandeel groenten en fruit in het gemiddelde bestedingsbedrag is 15%. Prijswijzigingen hebben dus een zeer sterke impact. Als de voorraad in de tweede helft van het jaar groot is, zal de neerwaartse trend zich voortzetten. Als de oogst gemiddeld of laag is, zullen de prijzen waarschijnlijk stijgen."

Daarnaast heeft ook de situatie in Oost-Europa invloed op de prijzen. "Een sterke verzwakking van de roebel heeft invloed op de Poolse koers. De verzwakking van de zloty zal een meer concurrerende exportsituatie veroorzaken, waardoor de prijzen iets hoger kunnen zijn. Daarentegen kan een sterkere koers resulteren in een daling van de prijzen in Polen, " meldt de expert.
Publicatiedatum: