Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kritiek Sjaak van der Tak op banken

"De positie en opstelling van de grootste en belangrijkste tuinbouwbank is de afgelopen jaren sterk veranderd. Staat na alle centralisatie van besluitvorming die bank nog wel met beide benen in de tuinbouwgrond? Juist nu, in slechte jaren, moeten banken hun positie binnen de tuinbouw opnieuw waarmaken." Met deze kritische woorden trapte burgemeester Sjaak van der Tak het jaar gisteravond af in de Oude Kerk in Naaldwijk. Van der Tak noemt de rol van de banken cruciaal.

Tweesprong
Volgens Van der Tak staat de Nederlandse glastuinbouw op een tweesprong. "Kies je voor gezamenlijke actie of voor 'ieder voor zich'. Die keuze moet dít jaar worden gemaakt. En eigenlijk is die keuze er niet: om de ratrace naar de bodem tegen te gaan ligt de oplossing in samenwerking vanuit een heldere concernstrategie. In coördinatie op sectorniveau, in de invoering van een Hollandlabel. Samenwerken in robuuste en marktgerichte telersverenigingen." Van der Tak verwacht dat er over enkele jaren nog maar 400 tot 450 bedrijven over zullen zijn. "Voor Westland betekent het dat oorspronkelijke familiebedrijven samengaan en dat handelshuizen een moderne topcoöperatie vormen."



Feeding the city
Ook bij de internationale ontwikkelingen en kansen stond de burgervader stil. Uit een VN-rapport blijkt dat er wereldwijd 600 steden ontstaan - waarvan 125 in Azië - met meer dan 20 miljoen inwoners. Dan wordt Feeding the city een belangrijk issue. Ook daar staan we op een tweesprong: houden we het bij het bekende waarbij Westlandse topbedrijven als Brinkman, VEK en Priva de techniek naar elders brengen of gaan we ook hier een slag maken door grotere consortia te vormen om onze internationale markt te vergroten en te intensiveren. Doen we mee in de wereld en is er internationalisering in alle aspecten van de keten ? Tijdens het afgelopen staatsbezoek aan Japan en Zuid-Korea heeft Koning Willem-Alexander er nadrukkelijk op gewezen: voor het oplossen van de wereldvoedselproblemen is de tuinbouwsector enorm belangrijk."

Nieuwe werkelijkheid
"We leven in een nieuwe, blijvende werkelijkheid. Ook een die kansen biedt, mogelijkheden kent en uitdagingen pakt", besloot Van der Tak. "Ja, we zien de schaduw van de recessie. Maar dat is een andere schaduw dan die waar je overheen kunt stappen. We hebben maar één stap nodig. Laten we op de tweesprong in 2015 die ene stap zetten: over onze schaduw heen."


Lees de hele toespraak hier.
Publicatiedatum: