Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oligarchen profiteren van boycot

Compensatie telers open tot juni

De compensatieregeling voor telers, die getroffen worden door de boycot, wordt verlengd tot juni 2015. De inschrijving voor Nederlandse telers is geopend. Duitse groenten- en fruittelers hebben moeilijke maanden achter de rug. Door de boycot en een goede oogst daalden de prijzen en liggen de pakhuizen vol. Aan de Russische kant van de handelsoorlog verwacht men voor de komende maanden prijsstijgingen voor groenten en fruit. Daarnaast houdt de fytosanitaire dienst nog altijd transporten tegen, die niet aan de gestelde eisen voldoen. Overigens zijn er ook Russen die lijken te profiteren van de boycot. Zo investeerde een steenrijke oligarch in Ruslands grootste appelteeltbedrijf.

EU verlengt compensatie voor telers
De Europese steunmaatregel voor telers, die getroffen worden door de Russische sancties is verlengd. De compensatie is beschikbaar tot 30 juni 2015. Vanaf begin van dit jaar is er een compensatie beschikbaar voor 9700 ton appelen en peren en 24.650 ton tomaten, wortelen, paprika's, komkommers en augurken. De compensatie is gebaseerd op de directe exportcijfers naar Rusland van deze producten over de afgelopen drie jaar. Getroffen bedrijven kunnen zich aanmelden bij de overheid. Er zijn compensaties beschikbaar voor het uit de markt nemen van producten (waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen gratis uitdelen en verwerken tot veevoer of afval) en groen oogsten of niet oogsten. Klik hier voor een overzicht van de vergoedingen.

Oligarchen profiteren van boycot
De sancties die het Westen Rusland oplegde naar aanleiding van het conflict in Oekraïne, pakken wellicht positief uit voor de vrienden van Poetin. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie telt Rusland een aantal extreem rijke oligarchen. Gennady Timchenko is een van hen. Hij verdiende zijn kapitaal met de handel in olie. Na de boycot investeerde deze oligarch in een van de grootste appeltelers in Rusland, waardoor Timchenko 40% van de aandelen in dit bedrijf in handen kreeg. Het bedrijf in Zuid-Rusland telt 800 hectare. Er zijn plannen om het areaal met nog eens 500 hectare te vergroten. Volgens oppositieleider en oud-minister Milov is Timchenko niet de enige, die profiteert van de sancties. Hij ziet dat deze superrijke Russen eenzelfde patroon volgen. Waar de buitenlandse investeerders het laten afweten, springen de extreem rijke oligarchen in dit gat.

De Russische Centrale Bank steunt bedrijven, die de buitenlandse schulden niet kunnen voldoen. Dat maakte de bank net voor de kerstdagen bekend. Daarmee staat de overheid min of meer garant voor de schulden van de bedrijven, die door de koersontwikkelingen van de roebel vergroot zijn. Kredietbeoordelaars Standard & Poor's en Moody's waarschuwden voor de economische ontwikkelingen. Standard & Poor's dreigde zelfs met een afwaardering van Rusland.

Verwachtingen retail Rusland
De Russische retail wacht een lastige periode. Dat blijkt uit de conclusies van het rapport over de Russische retail van onderzoeksgroep Conlumino. De dalende economische groei drukken de groeiverwachtingen van de sector. Daarnaast is de groeiende middenklasse in de steden een positieve ontwikkeling voor de verkopen. De concurrentie van online aankopen, ook via buitenlandse websites, neemt toe. De groei is vooral te vinden bij moderne concepten en de vraag naar biologische producten.

Prijsstijgingen verwacht
Russische media verwachten dat de prijzen voor onder andere groenten en fruit in de komende maanden zullen stijgen. In sommige ramingen wordt gesproken over een stijging van 25% tot juni. Oorzaak is, naast de gebruikelijke seizoenschommelingen, dat het lastig blijkt om over te schakelen naar andere leveranciers in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Daarnaast speelt de zwakkere roebel ook een rol.

Rusland stopt 100 ton uit Wit-Rusland
De Russische fytosanitaire dienst maakte bekend 100 ton groenten en fruit uit Wit-Rusland te hebben gestopt bij de grens. Het ging om doorvoer naar andere landen. Sinds begin dit jaar is doorvoer via Rusland alleen toegestaan via een beperkt aantal checkpoints. Aanleiding voor deze beperking is dat er te veel producten voor doorvoer in Rusland van de radar verdween.
Vorige maand hield Rusland ook 20 ton appelen tegen, die vanuit Letland, via Rusland, naar Kazachstan geëxporteerd werden.

Exporteurs Pakistan willen naar Rusland
Exporteurs uit Pakistan roepen hun regering om op de export naar Rusland te bevorderen. De relatie tussen de twee landen is goed, maar volgens de exporteurs profiteert de handel daar nog te weinig van. De export van aardappelen profiteert nog niet volop van de kansen, mede door de zwakkere positie van de roebel. De exporteurs kijken naar de citrusexporteurs, die eerder begonnen met de export. Daarnaast nam India stappen om de export te vergroten, wat Pakistan extra concurrentie oplevert.
Overigens bezocht een handelsdelegatie van Pakistan Moskou om de export-mogelijkheden te bespreken. Volgens de minister waren verschillende Russische partijen geïnteresseerd in de producten. De minister zegt zich in te spannen om deze kans te benutten.

Armenië verdubbelt export
Volgens de landbouwminister van Armenië kan het land de export van groenten en fruit naar de Euraziatische Economische Unie verdubbelen en misschien zelfs verdrievoudigen. Vorig jaar was de export al verdubbeld, alleen de export van abrikozen viel tegen door een slechte oogst. In totaal kwam de fruitoogst uit op 296.100 ton fruit. Dat is 42.000 ton minder dan 2013. De oorzaak daarvoor ligt in de vorst in het voorjaar.

Duitse groentetelers hard getroffen
In Duitsland worden telers van kool, wortelen en selderij hard getroffen door de Russische sancties. Naast de gesloten grenzen viel de oogst vorig jaar ook hoger uit. Dat schrijft het Deutsche Bauernverband. Gevolg: dalende prijzen en overvolle pakhuizen. In het noorden van Duitsland dreigt zelfs een tekort aan opslagruimte. Fruittelers werden geconfronteerd met een vergelijkbaar scenario. De prijzen daalden van 60 cent per kilo naar 15-30 cent per kilo. Een opslagtekort dreigde ook voor het fruit. Desondanks werd er in het einde van 2014 meer fruit afgezet.

Wit-Rusland verlaagt belasting valutahandel
Eind december dreigde de roebelcrisis over te slaan van Rusland naar Wit-Rusland. Wit-Rusland is economisch nauw verweven met Rusland. Om de val van de Wit-Russische roebel voor te zijn stelde de regering een belasting op valutahandel van 30% in en werd de rente opgetrokken tot 50%. Daarnaast werden webshops gesloten die de prijzen verhoogden of de prijzen omzette naar dollars. Vandaag melden Wit-Russische media dat de belasting is verlaagd naar 10%, op 29 december werd de belasting al verlaagd naar 20%.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.