Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Special Fruit blijft een familiebedrijf"

François Maes stopt na 40 jaar in AGF-sector

Tholen - Op 29 december was de laatste officiële werkdag van François Maes, oprichter van Special Fruit. Hij zal zijn huidige functie van Business Development Director neerleggen, maar zal nog nauw betrokken zijn bij het bedrijf via de Raad van Bestuur. 40 jaar geleden startte de 61-jarige ondernemer in de AGF-sector. Special Fruit werd in 1990 opgericht in Loenhout en viert dus dit jaar haar 25-jarig bestaan. Ook de vrouw van François, Clara Van Looveren, stopt met werken. Toch blijft het nog wel een familiebedrijf met CEO Patrick Maes en de drie zonen van François, namelijk Ben, Tom en Koen. "Het is vastgelegd in een charter. We blijven een familiebedrijf", aldus François.



Speciale opdrachten

Hij werd in de ochtend op een speciale wijze onthaald door een haag van collega's. Deze dag kreeg hij diverse opdrachten, soms tot hilariteit van de medewerkers van Special Fruit. "In de ochtend was ik bijvoorbeeld telefoniste. Dat was tof", zegt hij enthousiast. "Zo spreek ik mijn relaties nog eens." Daarnaast moest François een nieuw artikel lanceren: een misvormde pompoen, die geteeld werd bij een temperatuur van -10 graden. "Ook heb ik gefietst, 500 meter tegen collega's. Een andere sportieve activiteit was sumoworstelen. Natuurlijk won ik alles", glimlacht hij. Fietsen blijft hij de komende tijd doen: "Dit jaar ga ik naar de Kilimanjaro Classics in Afrika. Ik kijk er erg naar uit!" Hij zal zich nog met diverse andere activiteiten bezighouden, waaronder het coördineren van sponsoring van de voetbalclub in Loenhout.



Exoten

In de loop der jaren heeft François heel de wereld afgereisd voor speciale producten. "Ik was de eerste, die Italiaanse kiwi's binnen Europa verdeelde. Alle producten die nog niet jaarrond beschikbaar waren, moest ik gaan zoeken. We hebben veel geïntroduceerd in Europa: van zachtfruit tot diverse exoten. De blauwe bessen waren echt het hoogtepunt." Zo'n 20% van de producten worden afgezet in België, de rest wordt geëxporteerd binnen Europa. "We hebben eigen productiebedrijven in Spanje en Portugal en ook kantoren in Peru en Spanje." Hij vindt het belangrijk om te blijven onderscheiden, ondanks dat sommige exoten op den duur vrij gangbaar worden. "Als een product bekender is geworden, moet je het op een andere manier aan gaan pakken. Zo doen wij dat bijvoorbeeld met rijpen en speciale verpakkingen."



2020
Voor 2020 zijn er diverse doelen. "We willen heel Europa beleveren en daarna pas buiten Europa gaan exporteren. Er zijn nog altijd heel veel marktkansen hier, zoals de Balkan. Special Fruit zal zich ook verder gaan verdiepen in zaken als e-commerce gecontroleerde teelt en duurzaamheid. "Daarnaast moeten we de consument meer betrekken in wat we doen op diverse manieren. We zijn ook blij dat de horeca gezonde gewoontes heeft opgepikt. Het werkt in ons voordeel dat er steeds meer AGF wordt gebruikt in kookprogramma's." Ook richting bio zijn er grote plannen. "In 2015 wordt een nieuw proces in gang gezet: ook bio-bessen willen we jaarrond gaan leveren. De vraag komt op gang en daar spelen we op in." Een ander 'hot item' is het uitbreiden van het assortiment gerijpt fruit. "Er is nog niet besloten welk fruit, maar het aanbod zal in ieder geval groter worden. Daar worden nu tests mee uitgevoerd."

Feest
Na een lange dag hard werken was het tijd voor een feestje met collega's. François en Clara werden blij verrast door het personeel. Het thema was Afrika en dat was duidelijk te merken. Er werden speciale hapjes geserveerd en gezellig gedanst met Afrikaanse dansers en muziek. François genoot zichtbaar. Ook de burgemeester van Hoogstraten kwam nog een toespraak houden en overhandigde een certificaat van goed gedrag en ondernemen.

Voor meer info: François.maes@danara.be