Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joop de Hoog, Friskom

Nederlands komkommerseizoen steeds korter

Tholen – Na een slechte periode zijn de prijzen van de Spaanse komkommers de afgelopen weken weer omhoog gegaan. Met prijzen van rond de 40 a 45 cent per kilo gaat het niet slecht. Oorzaak ligt in de tegenvallende productie. Met het Nederlandse seizoen weer in aantocht is ook de vraag hoe de rest van het seizoen gaat verlopen.

Begin deze maand werd er gesproken over een mogelijk komkommertekort in aanloop naar Kerst. De hoge temperaturen en de komst van regen zouden zorgen voor schaarste. En de prijzen zijn inderdaad niet slecht: rond de 40 a 45 cent per kilo. "Dan zit je rond de achttien cent per stuk. Een goede prijs? Niet eens echt extreem", vindt Joop de Hoog van Friskom. "Maar niet slecht. De hamvraag is hoelang dit duurt." Dat is moeilijk in te schatten, verduidelijkt De Hoog. "Net als in februari – ze zeggen dat het afgelopen is, en opeens, twee drie weken later, weet je niet waar alles vandaan komt. Ze oogsten ook niet standaard drie keer per week, maar pas zodra ze komkommers zien hangen. Dat maakt ramingen van het seizoen lastig." Bovendien zet Spanje zeker stappen in de teelt, maar blijft het weer van grote invloed. "Het is zaak de kassen droog te houden. Regen zorgt voor valse meeldauw. Dan zal de productie niet meevallen."

Biedt dit ruimte voor de Nederlandse komkommers? Dit jaar is in de Nederlandse teelt te zien dat de onbelichte teelt verschuift. "Er zijn een aantal diehards, die nu al geplant hebben, maar veel telers hebben de plantdatum verschoven. Het energieverhaal speelt mee. De gasprijs is wel gedaald: ruwweg 5 cent per m3. Maar de prijzen van de eerste komkommers waren de laatste jaren ook niet best. De massa krijgt de planten tussen 5 en 15 januari." Dat betekent dat het seizoen waarin de Nederlandse omzet behaald moet worden, steeds verder krimpt. "Half oktober is het de laatste jaren gebeurd met de prijzen. Het seizoen wordt steeds korter." Ook mogelijkheden als belichting geven nauwelijks ruimte om daaraan te ontsnappen. "Die komen rond de tiende, misschien iets eerder. Maar de supermarkten betalen niet meer voor belicht Nederlands product dan voor Spaanse komkommers. Mogelijk willen de speciaalzaken dat wel. Het areaal belicht blijft in ieder geval ook dit jaar nagenoeg gelijk." Ook het onbelichte areaal schommelt niet veel. "Twintig hectare hangt nog. Verder wisselt het niet veel."