Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Iran en Rusland sluiten handelsakkoord

Zwakke roebel negatief effect voor India en China

Hoewel de EU nieuwe sancties instelde tegen de Krim, veranderde ook de toon naar Rusland. Verschillende politieke kopstukken zeiden dat er over de sancties gepraat kan worden als de afspraken uit de Krim akkoorden worden uitgevoerd. Deze akkoorden regelen een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne. Ook vanuit de Europese industrie klinken er meer geluiden om de sancties niet te verscherpen. Duitse industriëlen vrezen dat de zorgvuldig opgebouwde handelsrelaties verstoord worden, autofabrikanten spreken van een bloedbad door de devaluatie van de roebel. Marokkaanse citrustelers maken zich zorgen over de dalende koers van de roebel. Rusland is een grote markt voor de Marokkaanse sector. Ook India voelt de gevolgen van de devaluatie van de roebel. Iran, daarentegen, ronde onlangs de onderhandelingen af. Vanaf 2015 mag het land exporteren naar Rusland. De transacties worden gedaan in de nationale munten of in een ruilhandel. De Oekraïense munt daalt ook in waarde, waardoor de importproducten steeds duurder worden. Fruit Inform berekende dat de prijzen voor de zevende week op rij gestegen zijn.

EU en industrie zetten vraagtekens bij sancties
Het tij in Europa lijkt te keren. Tijdens een bijeenkomst van de Europese Unie vorige week spraken verschillende politieke kopstukken zich uit over opheffing van de sancties tegen Rusland. Onder andere de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel zeiden dat er over de sancties gepraat kan worden als de Minsk akkoorden gehandhaafd worden. In deze akkoorden, die enkele maanden geleden in Minsk gesloten werden, wordt een staakt-het-vuren voor Oost-Oekraïne geregeld. Sinds de akkoorden is het nog altijd onrustig in het oosten van Oekraïne.
Ondanks dat de Europese top de deur weer op een kier zet en de toon minder hard is, werden wel nieuwe sancties ingesteld tegen de Krim. De toegestane handel met het schiereiland wordt aangescherpt, onder andere op financieel gebied.

De Duitse industrie pleit tegen nieuwe sancties tegen Rusland. De handelsbetrekkingen met Rusland, die in de loop van tientallen jaren zijn opgebouwd, mogen niet in enkele maanden afgebroken worden, daarvoor pleitte Werner Wenning in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Wenning bekleed verschillende topfuncties bij Duitse bedrijven. Ook andere vertegenwoordigers van de Duitse industrie spraken zich tegen sancties uit. De Frans-Japanse autofabrikant Renault Nissan spreekt van een 'bloedbad' in de auto-industrie door de devaluatie van de roebel. Verschillende autofabrikanten nemen geen nieuwe order uit Rusland aan en de prijzen van de types zijn verhoogd.

Marokko bezorgd over lage roebelkoers
Marokkaanse citrustelers maken zich zorgen over de devaluatie van de roebel. De Russische munt is dit jaar zo'n 60% in waarde gedaald, wat gevolgen heeft voor de handel tussen de twee landen. Marokko is het tweede belangrijkste handelsland voor Rusland in Afrika. De belangrijkste exportproducten zijn citrus en vis. Russische importeurs bieden te lage prijzen voor de producten. Daarnaast is er het risico dat de telers niet betaald krijgen. Dit kan gevolgen hebben voor de hele citrussector in het land. Na de moeilijkheden met de EU was Rusland een goed alternatief.

Russische crisis pakt negatief uit voor India en China
De crisis waarin Rusland terecht dreigt te komen, slaat ook over naar India. Exporteurs van bijvoorbeeld druiven en augurken zijn waarschijnlijk de eerste slachtoffers. Daarbij worden ook grote bedrijven als Mahindra & Mahindra getroffen. De export naar Rusland is een klein deel van de totale handel van het bedrijf. In de Indiase pers rekent de CEO voor dat de multinational van plan was om op elke 1000 containers 30-50 containers naar Rusland te exporteren. Die verwachting is nu naar beneden bijgesteld en staat op 15-20 containers. Een exporteur van augurken zegt dat zijn klanten hem vragen de containers terug te nemen.
Chinese handelaren zien dat Russische klanten de bestellingen annuleren of de aantallen verkleinen. Naast AGF-exporteurs worden ook autofabrikanten getroffen. Bedrijven die handelden in dollars worden minder hard geraakt dan bedrijven die betaald kregen in roebels.

Ook Oekraïense munt in neerwaartse spiraal
Net als Rusland kampt ook Oekraïne met een snel devaluerende munt. De prijzen voor geïmporteerde AGF zijn fors gestegen. Fruit Inform berekende dat in de week tot 19 december de prijzen voor groenten en fruit met 11,6% gestegen zijn. Dat was de zevende week op rij dat de prijzen stegen: in totaal met 54,1%. Daar staat tegenover dat de binnenlandse producten tegen vergelijkbare prijzen over de toonbank gaan, ondanks een stijgende vraag.

Iran start export in 2015
De onderhandelingen tussen Iran en Rusland, die al een paar maanden lopen, hebben geleid tot een akkoord. Vanaf 2015 mag Iran AGF, zuivel en vlees exporteren naar Rusland. Vorige week bezocht de Russische fytosanitaire dienst Teheran om de kwaliteitseisen te coördineren en een aantal bedrijven te selecteren die voor export in aanmerking komen.
Opmerkelijk is dat de transacties niet in dollars zullen worden betaald. Waar normaal op de wereldmarkt de dollar gebruikt wordt, kiezen Rusland en Iran er voor om of de nationale valuta te gebruiken of een ruilhandel op te zetten. Volgens Rusland "begrijpt iedereen dat de wisselkoers van de dollar en de roebel onnatuurlijk hoog is en niet de koopkracht van de roebel reflecteert."


Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.