Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinere meloenen uit Brazilië

Door de financiële crisis in 2008 zijn in Brazilië een groter aantal kwalitatief hoogstaande meloenen op de binnenlandse markt verkocht dan in eerdere jaren. Hierdoor is de productie van de Piel de Sapo meloen verdubbeld in de laatste 3 jaar. Vinicius Saraiva van HM CLAUSE legt uit: "Daarbij zijn er veel verbeteringen in de verpakking ingevoerd waardoor producten ook meer geld kunnen verdienen op de binnenlandse markt".


Valverde Piel de Sapo meloenen van HM CLAUSE

Vinicius is een manager bij HM CLAUSE. HM CLAUSE produceert een aantal varieteiten meloenen en watermeloenen. Het is een Frans bedrijf met vestigingen in Argentinië, Guatemala, Mexico en Brazilië. In Brazilië zijn vooral de grotere gele meloenen populair. Kleine meloenen zijn vooral voor de export bestemd.

"We proberen momenteel kleinere meloenen te ontwikkelen die dezelfde smaak hebben als de grotere meloenen. Onze klanten, zoals Tesco en Sainsbury's, vragen steeds vaker naar kleinere soorten fruit. Vroeger verstuurden wij zes meloenen per doos, nu passen tien tot elf meloenen in een doos", zegt Vinicius. 90% van de Braziliaanse exportproducten komen uit een regio in het noordoosten van het land. Een gebied dat momenteel te kampen heeft met droogte.

"Telers proberen te verhuizen naar gebieden waar irrigatiemogelijkheden aanwezig zijn of grotere hoeveelheden zoet water. Als de weersomstandigheden voorspoedig blijven dan willen wij ons land dat wordt verbouwd volgend jaar met 10% laten groeien. Maar als de winter dit jaar hetzelfde zal zijn als afgelopen jaar dan zijn we genoodzaakt onze bewerkte oppervlakten te laten krimpen", zegt Vinicius.

"Wij maken ons zorgen om concurrentie uit Centraal-Amerikaanse landen, vooral uit Guatemala. Deze landen groeien zeer snel en bedrijven investeren in grote boerderijen met als doel te kunnen exporteren naar Europa. Daarbij zijn de lonen in Guatemala 50% lager dan in Brazilië. Vanuit Brazilië kunnen we wel sneller en goedkoper producten naar Europa exporteren, wat de smaak van de meloen ten goede komt", aldus Vinicius.

Voor meer informatie:
Vinicius Saraiva / Eduardo Albonico
HM CLAUSE
T:+55 (19) 3743-1220
M: +55 (19) 9 9206-8347
e.albonico@hmclause.com 
www.hmclause.com