Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schadevergoeding voor komkommertelers Coforta

Tholen - Coforta moet een schadevergoeding betalen aan komkommertelers omdat de coƶperatie vasthield aan een niet-functionerend prijsvormingssysteem. Dat heeft het Gerechtshof van Den Haag geoordeeld.

De zaak draait om het 'boardsysteem', dat in 1997 werd ingevoerd. De komkommersector stond er toen niet goed voor. Overproductie op de Europese markt en Spaanse concurrentie zorgde voor slechte prijzen en slechte vooruitzichten. Omdat er vanuit de handel de vraag kwam naar een groot, uniform aanbod voor een stabiele prijs, fuseerden in 1996 negen tuinbouwcooperaties tot VTN (nu Coforta). De afzet werd verzorgd door The Greenery.

VTN probeerde een nieuwe verkoopmethode om de situatie te verbeteren: het boardsysteem. Dit draaide om contractverkoop tegen een Bruto Product Prijs (BPP) een vooraf vastgestelde weekprijs. Op die prijs werden een provisie van VTN en de kosten van vernietiging van een aantal partijen in mindering gebracht. Zo'n 40-65% van de komkommers werd via dit systeem verkocht. Nog eens 20-50% werd voorbemiddeld. De overige 10-15% ging via de klok.

Het nieuwe systeem werd geen succes. Andere afzetorganisaties konden inspelen op de BPP en dat leidde tot lagere prijzen voor de VTN-telers. De VTN-telers zetten zelf ook buiten VTN product af, ondanks dat dat niet toegestaan was. De prognoses werden onbetrouwbaar en de prijzen slecht. Na het seizoen van 1997 werd het systeem aangepast en werden de telers deels gecompenseerd.

Nu heeft de rechter geoordeeld dat er VTN met het invoeren van het systeem risico's nam en dat er problemen te verwachten waren, maar dat het systeem ook mislukte door het handelen van de VTN-telers zelf en rivaliserende afzetpartijen. Toch had VTN na de eerste vijf weken moeten bijsturen. "De eerste vijf weken moeilijkheden met het boardsysteem in 1997 zijn in feite niet te vermijden. Daarna het systeem handhaven en niet bijsturen is een gebrek aan goed management", constateert een deskundige. Zowel het LEI, ook ingeroepen voor onderzoek, als hof zijn het hier mee eens. Daarom moet VTN, inmiddels Coforta de schade vergoeden die de telers in 1997 hebben geleden na de eerste vijf weken van de invoering van het systeem.

Lees de uitspraak hier.