Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met drones Panama-ziekte opsporen

Al zolang er bananen worden geteeld, kampen bananentelers in heel Zuidoost Azië met schimmelziektes zoals de gevreesde Panama-ziekte. De schade is enorm en bestrijden met gewasbeschermingsmiddelen is moeilijk en duur. Door aantasting in een vroegtijdig stadium te signaleren, kan verspreiding van de ziekte worden voorkomen. Dat is echter arbeidsintensief.

Het signaleren van ziektes met remote sensing kan een efficiënte methode zijn om slechte plekken op te sporen. Het consultancy bureau Triple20 uit Wageningen ontwikkelt een dergelijk systeem om ziektes zoals de Panama-ziekte op te sporen. Telers kunnen met behulp van deze informatie in een vroeg stadium gericht maatregelen nemen. Om de technologie te testen, was een pilot nodig in de praktijk.

"Om de pilot te realiseren was extra onderzoek en financiering nodig", vertelt Philip Hansmann van Triple20. "We hebben op verschillende plaatsen de subsidie-mogelijkheden onderzocht. De meeste trajecten bleken lang en ingewikkeld. Toen hoorden we de innovatievouchers van de provincie Gelderland. Dit voorjaar hebben we zo'n voucher aangevraagd. Die kregen we al snel toegekend en daardoor konden we deze zomer aan het werk in de Filipijnen."

Octocopter

Om het systeem rijp te maken voor de pilot, was extra kennis nodig. Deze werd gevonden bij Wageningen UR waar onderzoeker Lammert Kooistra, specialist is op het gebied van geo-informatiekunde en remote sensing. Kooistra: "De expertise van onze onderzoeksgroep is remote sensing en precisielandbouw. Een van de zaken waaraan wij werken is de inzet van UAV's ofwel unmanned aerial vehicles, drones dus. Zo doen we onderzoek met onder andere een 'octocopter', een kleine drone met acht propellers waaraan een camera kan worden geïnstalleerd".

Deze octocopter heeft Triple20 gebruikt om de pilot uit te voeren. Het voordeel van het apparaat is dat het onder de wolken vliegt, in tegenstelling tot een satelliet. Bovendien is de octocopter flexibel en kan deze meer gedetailleerde beelden (centimeters) leveren dan een satelliet (meters). Voor het opsporen van veldproblemen zijn onder de octocopter twee camera's gehangen, een normale fotocamera en een infrarood camera. De beelden van deze twee camera's geven twee types beelden. Door deze beelden te analyseren met speciale software wordt informatie verkregen over de stand van het gewas.

"De pilot toont aan dat we aantasting door schimmelziektes met remote sensing kunnen aantonen", stelt Hansmann. "We zijn nu een nieuw bedrijf gestart, QLark, dat zich specifiek richt op deze dienstverlening. De ambitie is om volgend jaar zelf een UAV aan te schaffen en om een kantoortje in de Filipijnen te openen. We gaan de technologie verder uitwerken. Maar dat niet alleen. We hebben ook ontdekt dat we een begrijpelijk verhaal moeten hebben voor de bananentelers opdat zij ook met de informatie kunnen werken."

Doorontwikkelen

Ook Kooistra is enthousiast. "Nederlandse technologie hebben we getest in de Filipijnen. Een voordeel is dat de Filipijnse wetgeving minder beperkingen oplegt als het gaat om testvluchten met UAV's dan in Nederland. Voor ons een mooie gelegenheid om nieuwe kennis te ontwikkelen die we ook kunnen gebruiken in Nederland."

De remote sensing technologie met UAV's heeft grote potentie. Niet alleen voor de bananenteelt. In heel veel gewassen biedt remote sensing met UAV's mogelijkheden om bijvoorbeeld ziektes op te sporen of om in kaart te brengen hoe het is gesteld met de stikstof bemesting.


bron: Food Valley Update
Publicatiedatum: