Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veilingprijs liep op tot 130,30 per 100 gram

Eerste Fine Fleur hopscheuten bij REO Veiling

De Fine Fleur familie breidde vandaag, woensdag 17 december, uit. In de REO Veiling had immers de nationale primeurverkoop plaats van de eerste Poperingse hopscheuten onder het kwaliteitslabel Fine Fleur. De delicatesse haalt traditioneel een hoge veilingprijs bij haar primeurverkoop. Dit jaar was dat niet anders. Tinos Fruit plaatste de eerste druk, goed voor een veilingprijs van € 124,9 per 100 gram. De geveilde hopscheuten komen op tafel in Pure C van topchef Sergio Herman te Cadzand. Poperingse hopscheuten zijn een duurzaam streekproduct met een beperkte beschikbaarheid tot half april.



De eindejaarsperiode biedt traditioneel mooie feestmomenten. Eén van die aangename momenten is de primeurverkoop van hopscheuten op de REO Veiling. De primeurverkoop van vandaag had één dag vroeger plaats in vergelijking met vorig jaar. De allereerste primeurverkoop van de eerste hopscheuten van het nieuwe teeltseizoen had plaats op 19 december 1984. Via het simultaan veilen met andere Vlaamse veilingen, brengt de REO Veiling de Poperingse hopscheuten vandaag in het bereik van een zo groot mogelijk aantal kopers.

Na 30 jaar blijft de primeurverkoop van hopscheuten op de REO Veiling een vaste waarde waar kopers met veel commerciële belangstelling naar uitkijken. Immers, hopscheuten halen telkens een frappante veilingprijs bij hun primeurverkoop. Het gaat bovendien om een fijn product dat een vast ingrediënt is voor al het smakelijke dat met Kerstmis en Nieuwjaar wordt geserveerd. Komt daarbij dat door toedoen van de REO Veiling Poperingse hopscheuten sinds vorig jaar worden gecommercialiseerd met de Europese BGA-erkenning van streekproduct. Hopscheuten zijn het allereerste product in West-Vlaanderen dat deze strenge Europese erkenning behaalde!
Deze Europese BGA-erkenning werd vandaag versterkt met de primeurverkoop van de eerste Poperingse hopscheuten onder het kwaliteitslabel Fine Fleur. Immers, het label van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) is een Europese bevestiging voor exclusieve producten van topkwaliteit, met een grote herkenbaarheid en op een authentieke manier geteeld. Het boeiende verhaal van Fine Fleur sluit daar naadloos bij aan gezien het kwaliteitslabel Fine Fleur dezelfde kernwaarden hoog in haar vaandel draagt.

Zes producten onder Fine Fleur

De Fine Fleur familie telt vandaag zes producten, maar breidt ongetwijfeld morgen uit. Fine Fleur krulandijvie beet in het voorjaar de spits af, samen met Fine Fleur kropsla. Gevolgd door Fine Fleur prei en Fine Fleur grondtomaten in de zomer. De primeurverkoop op de REO Veiling van het eerste Fine Fleur grondwitloof had in september plaats. Fine Fleur hopscheuten zijn sedert vandaag, woensdag 17 december, de jongste telg van de Fine Fleur familie.

Dit jaar slaagde het sociaal project van De Lovie, een centrum voor personen met een verstandelijke beperking te Poperinge, er voor de 23ste keer in om primeurhopscheuten aan te leveren op de REO Veiling. Tien medewerkers van De Lovie waren samen gedurende drie uren aan de slag om acht potjes van elk 250 gram marktklaar te maken tegen vandaag. Daarnaast leverde producent Marc Vandevelde uit Reningelst tien potjes van eveneens telkens 250 gram op de REO Veiling af.



Tinos Fruit uit Westkapelle plaatste de eerste druk bij de primeurverkoop van vandaag. "Dat was vorig jaar ook al het geval", zegt zaakvoerder Geert Baecke. "We bedienen klanten die specifiek op zoek zijn naar kwaliteitsvolle specialiteiten en exclusieve streekproducten op de versmarkt. Topchef Sergio Herman behoort tot ons vast cliënteel. De vier aangekochte potjes of 1 kg waren voor hem bestemd. De delicatesse komt misschien vandaag nog op tafel in Pur C, onlangs gequoteerd in de top tien van de honderd lekkerste restaurants in Nederland."

De vraag naar de primeurhopscheuten was dermate groot dat na de eerste druk de veilingprijs nog opliep. Univeg te Sint-Katelijne-Waver was bereid € 127,8 per 100 gram te betalen voor 9 potjes (2,25 kg) en horeca-leverancier Groothandel Claessens te Brugge-Antwerpen betaalde de recordprijs van € 130,3 per 100 gram voor de laatste 5 potjes (1,25 kg).

Na de primeurverkoop van vandaag worden aanstaande vrijdag 19 december opnieuw Poperingse hopscheuten te koop aangeboden op de REO veilingklok. Daarna is het wachten tot bijna half januari 2015. Vanaf dan gebeurt de aanvoer van de delicatesse tegen een meer regelmatig tempo. Een normaal seizoen duurt tot half april.

Info: commerciële afdeling REO Veiling I Oostnieuwkerksesteenweg 101 I België – 8800 
Publicatiedatum: