Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert Bouman, Frutaria:

"Afzet Spaans citrus nog moeizamer dan vorig jaar"

Tholen - De vraag naar Spaans citrus blijft momenteel ver achter. Dat vertelt Gert Bouman van de Spaanse privé-producent Frutaria. Hij verklaart de moeizame afzet - "nog slechter dan vorig seizoen" - door de recessie in Europa, waardoor er simpelweg minder fruit wordt verkocht. "Maar ook de export naar de markten buiten Europa verloopt moeizaam."



"Natuurlijk merken we dat er geen afzet is naar naar Rusland. Daar gingen wel geen grote volumes heen, maar het product moet wel in andere landen vermarkt worden. Ook een land als Polen blijft dit jaar ver achter. Er is gewoon een hele flauwe stemming", vertelt Gert. "Wij hebben het erg druk, maar het gaat allemaal tegen hele lage prijzen. Wij focussen ons momenteel volledig op de retail, want op de markten is weinig vraag en beur je lage prijzen. Maar ook bij de Nederlandse en Duitse supermarkten zie je acties van 2 kilo voor 99 cent. Je kunt je afvragen of dat goed is voor de sector. De consument denkt dat dit de prijs is voor een sinaasappel en onderwaardeert het product."

"De producties in het zuiden van Spanje zijn goed, Wij zijn het Clementine-seizoen geëindigd en zijn met goede kwaliteit Navelina's gestopt. Inmiddels starten we het Clemenvilla-seizoen op en zijn we met de Salustiana's begonnen", vertelt Gert. Een verdere sanering van de Spaanse citrussector acht hij onontkoombaar. De afgelopen vijf jaar zijn er al heel wat coöperaties en privébedrijven verdwenen en dat zal alleen maar doorzetten. Met zulke prijzen zit er geen toekomst in de sector en is niemand enthousiast om te investeren in citrusproducties, integendeel."

Voor meer informatie:
Gert Bouman
Frutaria
T: (+34) 661 252 509
M: (+34) 661 252 509
gbouman@frutaria.com
www.frutaria.com