Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht juli

Jan en Cees kopen Greenery-hoofdkwartier


Op 1 juli heeft Duo Invest van de gebroeders Cees en Jan van den Heuvel, het hoofdkwartier van The Greenery aan het Spoorwegemplacement in Barendrecht gekocht. Daarmee worden de gebroeders Van den Heuvel weer eigenaar van het kantoorpand (7.000 m2) waar ze zelf jarenlang in hebben gewerkt (Jan) of zelf hebben gebouwd (Cees). De loodsruimte valt niet onder de overname.


Na de droogte zijn de teelten in Valencia getroffen door hagel. Volgens telersvereniging ASAJA telt het getroffen gebied maar liefst 45.000 hectare, voornamelijk in de regio Riberaen, in mindere mate in Safor en bepaalde delen van de stad Navarres. Volgens ooggetuigen bereikten de hagelstenen de grootte van een golfbal. Tussen de 60 en 100% van de gewassen zijn getroffen. Dit betreft citrus, kaki's, meloenen en watermeloenen.

DBS, Het Antwerps bedrijf gelegen te Sint-Katelijne-Waver, heeft het Limburgs bedrijf Verco uit Maasmechelen overgenomen. Verco is gespecialiseerd in het wassen, sorteren, verpakken en leveren van wortelen. Er bestond reeds een zakelijke relatie met Verco, als leverancier van DBS.



Op zaterdag 5 juli protesteerden zo'n 60 Franse telers in het zuiden van Perpignan tegen hun Spaanse concurrenten. Zaterdagochtend verzamelden ze tussen 6 en 7 uur, vlakbij de Aldi en overvielen daar Spaanse trucks met steenfruit. De Franse telers dumpten duizenden kilo's op de grond en staken het aan. Ze beschouwen de concurrentie van hun buitenlandse collega's als oneerlijk en daarnaast zijn ze ook boos op de retailers, die de lage prijs bepalen door hun dominante positie in de markt.


Hoewel het een latertje is voor de Europese AGF-handelaren, kunnen velen het niet laten om de wedstrijden op het WK voetbal te bekijken. We maakten een rondgang langs vier handelaren die afkomstig zijn uit de landen die de halve finalisten voortbrengen: De Braziliaan Carlos André de Faria (Sun City), de Argentijn Abdel Raúl Sendón (Frutos Nor Patagnonia), de Duitser Mike Port (Port International) en de Nederlander Wim van der Burgh (Rainbow International) en vroegen naar hun verwachtingen.

Verhagen Dinteloord heeft medio juli faillissement aangevraagd. In april dit jaar had men al besloten om deze zomer te gaan reorganiseren, maar verder gaan in kleinere vorm bleek niet meer haalbaar. Bas Rijk van Verhagen verklaart dat de oorzaak van het faillissement een combinatie was van factoren. "Zo ondervonden we hevige concurrentie van diverse Europese bedrijven. Daarnaast werden we geraakt door de moeilijke marktsituatie, lage aardappelprijzen en de invoerstop van Rusland."


De Nederlandse autoriteiten hebben in deze periode de eerste vondst van Citrus Black Spot in Zuid-Afrikaanse sinaasappelen gemeld. CEO Justin Chadwick van de Citrus Growers Association noemt de vondst teleurstellend nieuws, met name gelet op de maatregelen die zijn genomen om de naleving te garanderen.

Jan de Vries, een bekende in de hardfruitwereld, is 22 juli op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was al meer dan een jaar ziek, maar zijn overlijden kwam toch vrij onverwacht. Ongeveer 10 jaar geleden startte Jan zijn eigen bedrijf Javri Fruit op in Geldermalsen en specialiseerde zich in de import en export van hardfruit. De handelaar was rechtdoorzee en gaf altijd een duidelijke mening over de markt.

Ondertussen wachten AGF-exporteurs op de Russische markt de gebeurtenissen na de vliegramp in de Oekraïne en de eventuele sancties met spanning af. "We zijn er continue mee bezig, volgen het nieuws, ook wat onze eigen regering en de buitenlandse ministers erover zeggen", vertelt Christiaan van Ravenswaaij van Ravex International dat al jarenlang actief is in de AGF-export naar Oost-Europa en Rusland. Hij erkent het dilemma van de 'koopman en de dominee' waar de sector mee te kampen heeft. "Maar onze Russische klanten vinden deze ramp net zo verschrikkelijk als wij. En zij kunnen er helemaal niks aan doen, ondanks dat iedereen er een mening over lijkt te hebben."
 
Terrapoint gaf aan per 1 augustus te stoppen met het sorteren en verpakken van aardappelen en uien. Het bedrijf uit Breskens breidt de activiteiten rondom de op- en overslag van deze en meer producten of goederen uit. Dat maakt Daan Dees in een brief aan relaties bekend. "De hevige concurrentie uit binnen- en buitenland maakt dat er met zeer lage marges genoegen genomen moet worden.

Staay Food Group opent twee nieuw vestigingen. Onder de naam Savasun Fresh Group Ibérica S.L. gaat op 1 augustus 2014 de nieuwe verkoopoperatie in Barcelona van start. In Polen start Staay Food Group eveneens op 1 augustus 2014 met het nieuwe bedrijf Staay Warszawa Sp. Z.o.o., gevestigd in Warschau.