Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage afscheid Jan van der Voort, Prominent

Tholen - Een WestlandStek, het erelidmaatschap van Prominent en het bijbehorende Prominent-speldje. Daarmee werd Jan van der Voort gisteren geëerd bij zijn afscheid van telersvereniging Prominent. Na vijftien jaar voorzitterschap gaf hij gisteren een voorzittershamer aan opvolger Jack Groenewegen.

Bekijk de fotoreportage hier.
 

"Een boegbeeld van de tuinbouw, iemand die de Prominent-telers heeft gevormd tot hechte club." Daarmee blikte Prominent-directeur Arne van Aalst gisteren terug op de carrière van Jan van der Voort. Gisteren nam Van der Voort na 15 jaar voorzitterschap afscheid van de vereniging. Dat betekende uiteraard ook terugblikken op de hoogtepunten van de afgelopen jaren. Voor Van der Voort waren dat de opening van Groenweg 1, om gezamenlijk meer over belichte teelt te leren, de opening van het DC, de gezamenlijke aanschaf van 15 WKK's door de Prominent-leden en de opening van de gesloten kas in Groenweg 2. "Waarbij we alles vooraf hadden doorgerekend en waar uiteindelijk niets van bleek te kloppen. Dat soort leerzame projecten kun je alleen als club dragen", vertelde Van der Voort.


 
Westlandstek
Prominent is inmiddels uitgegroeid tot 271 hectare trostomaat, waarvan 82 hectare belichte teelt. Het collectieve karakter van de vereniging kwam diverse malen ter sprake – ook tijdens de lovende woorden van burgemeester Sjaak van der Tak. Hij reikte Van der Voort de WestlandStek uit – een onderscheiding van de gemeente Westland, en roemde de manier waarop hij de Prominentleden verenigde en vertegenwoordigde. "KWO's, uitbreidingsplannen en nu helaas het onder water staan van bedrijven. Altijd zoekend naar hoe dit met zijn allen op te lossen", vertelde Van der Tak.


 
Banken
Die gezamenlijke kracht staat in schril contrast met de veranderende rol van de banken – iets waar Van der Voort het meeste moeite mee heeft. "Ondernemers worden geconfronteerd met lasten, die de continuïteit van hun bedrijf in gevaar brengen. Een bedrijf dat echt geen toekomst heeft, moet stoppen, maar nu worden de regels veranderd tijdens het spel." Want het mag duidelijk zijn: ook de lastige onderwerpen schuwde Van der Voort de afgelopen jaren en ook in zijn afscheidswoord niet. Van der Voort stond aan het hoofd van de vereniging tijdens de oprichting van het T-model binnen The Greenery. Daarna toch de overstap naar FresQ en uiteindelijk de start van coöperatie DOOR. Het verlaten van The Greenery was voor hem het moeilijkste uit die rij. Even lastig als wanneer Prominent-leden besluiten de vereniging te verlaten. "Om wat voor logische, moverende redenen mensen ook weggaan – dat zit nooit lekker."
 
Van der Voort blijft nog een jaar actief bij DOOR. Binnen Prominent wordt hij opgevolgd door Jack Groenwegen (kwekerij Greenway). Voor zijn opvolger had Van der Voort naast een nieuwe voorzittershamer en in aanvulling op de vier nieuwe Prominent-waarden Fresh, Care, Healthy en Partners nog twee oude adviezen. "Zonder delen kun je niet vermenigvuldigen" en " succes bereik je samen."

Bekijk de fotoreportage hier.