Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Jan Engelen: "We geloven in export buiten Europa, maar Europa blijft het belangrijkst"

Veiling Hoogstraten veilt 30 miljoenste kilo aardbeien

Tholen - Na de Russische importban gingen veel bedrijven op zoek naar nieuwe markten om hun producten af te zetten. Veiling Hoogstraten was hier al langer mee bezig. Zij bezoeken jaarlijks beurzen in en buiten Europa om nieuwe contacten te leggen. "Toch blijft het grootste deel, 85 tot 90% van de producten, nog in Europa. En dat zal de komende jaren ook zo blijven", vertelt Jan Engelen, sales en marketingmanager van Veiling Hoogstraten. "Dit heeft met name te maken met de kwetsbaarheid van onze producten."

Buiten Europa
Jan geeft aan dat de wereld kleiner wordt, dus het logisch is dat ze ook buiten Europa hun ogen en oren open houden. "Een beperking is dat onze producten gevoelig zijn en we bij verre markten luchtvracht moeten inzetten en daardoor wordt het een duurder product. Niettegenstaande geloven we zeker in exportmogelijkheden buiten Europa. Ik denk dan aan het Midden-Oosten waar we al een aantal jaren naartoe kijken en veel ervaring hebben opgedaan. Voor ons zouden een aantal grote wereldsteden interessant zijn, waar een grote concentratie is van mensen die oog en budget hebben voor een beter product. Daar gaan we ook zeker achteraan. Het grootste deel van de 15% die we buiten Europa afzetten, gaat naar Rusland. Een wat kleiner deel gaat naar het Midden-Oosten, Canada en het Verre Oosten." Hij stelt vast dat de invloed van de Russische boycot dit seizoen een minder serieus effect had dan verwacht. "Tomaten hebben nog een vrij aanvaardbaar najaar gehad, alhoewel paprika er weer wel onder heeft geleden. Het is zeker een belangrijke markt en in sommige perioden van het seizoen zelfs bepalend."



Toch blijft Hoogstraten op Europa focussen. "Europa is ons grootste afzetgebied en dat mogen we zeker niet vergeten. We blijven eraan werken zodat we nog altijd de voorkeur genieten als leverancier. We zijn blij dat onze telers veel inspanningen doen en de markt goed volgen. Kwaliteit en innovatie blijven onze twee belangrijkste pijlers."

Verschuivingen
In de jaren dat Hoogstraten actief is, zijn er wel wat verschuivingen geweest in de afzetmarkten, maar de veiling heeft ook veel vaste waarden opgebouwd. De Belgische markt is heel belangrijk en blijft ook belangrijk. Belgische retailers kiezen heel sterk voor Belgisch product en zijn daar erg trouw in. Andere belangrijke afzetmarkten zijn Frankrijk en Scandinaviƫ. Vroeger waren Engeland en Duitsland heel bepalend, maar die hebben nu zelf meer productie. Daar vullen we nu nog vooral de gaten."

30 miljoenste kilo aardbeien
De aardbeienprijs ligt momenteel op een hoog niveau. "De middenprijs schommelt tussen de 7 en 8 euro per kilo over alle sorteringen heen. Dat is misschien zelfs iets aan de hoge kant, maar het typeert de hoge vraag en het kleine aanbod. Internationaal gezien is er nu nog weinig beschikbaar. De betere kwaliteiten van Marokko en Egypte moeten nog komen en dat merken wij zeker in de verkoop."

De aardbeienaanvoer op Veiling Hoogstraten bereikte gisteren de 30.000.000 kg. De 30 miljoenste kilo werd gekocht door Patrick Corijn van de firma Vanco NV in Belgiƫ.


De aanvoer van Veiling Hoogstraten zal op het einde van het jaar dicht bij de 31 miljoen kg liggen. Sinds de voorbije winter is Veiling Hoogstraten eveneens jaarrond aanbieder van aardbeien door de belichte teelt van Sonata. Ook de komende winterperiode zal een hoogwaardige Sonata-teelt instaan voor jaarrond beschikbaarheid van aardbeien.



Het aardbeiseizoen 2014 kan hiermee zowel op vlak van productie, kwaliteit en prijsvorming tot de betere jaren gerekend worden. Na een zwak voorjaar kon men immers op alle vlakken een stabiele zomer en een goed najaar optekenen.

Veiling Hoogstraten bevestigt hiermede haar rol als betrouwbare jaarrond leverancier van top-aardbeien. Ook de andere hoofdproducten van Veiling Hoogstraten nemen toe in volume: tomaten laten 80 miljoen kg optekenen; paprika is goed voor 29 miljoen kg. De arealen voor 2015 laten in de vruchtgroenten een verdere volumetoename verwachten. Bovenstaande evolutie maakt dat Veiling Hoogstraten - in het beperkte productenpakket dat ze heeft - meespeelt aan de top.

Voor meer informatie:
Jan Engelen
Veiling Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
Hoogstraten - Belgiƫ
Tel: +32 3 3400233
Fax: +32 3 3147844
www.hoogstraten.eu