Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poolse appelen naar Singapore

Zwitserland verdacht van illegale export

Rusland zet vraagtekens bij de exportcijfers van Zwitserland. Het Alpenland exporteerde fors meer naar Rusland sinds de boycot, waardoor Rusland vermoedt dat er ook geboycotte producten geëxporteerd worden. En na aanscherping van de controles op doorvoer naar Kazachstan heeft Rusland 360 ton groenten uit Griekenland en Polen teruggestuurd naar Wit-Rusland, omdat de producten niet langs de vereiste checkpoints geweest waren. Zuid-Afrika zoekt naar nieuwe routes voor de export naar Rusland, de route via Europa levert problemen op. Polen exporteert appelen naar Singapore. Moldavië hoopt dat de grenzen weer open gaan nu er verkiezingen geweest zijn in het Oost-Europese land.

De roebel ging afgelopen vrijdag weer onderuit en bereikte een nieuw diepterecord ten opzichte van de euro en de dollar. Volgens de wisselkoers vanochtend moet je iets meer dan 65 roebels neertellen voor 1 euro, voor een dollar betaal je ruim 50 roebel. Aan het begin van het jaar stond de wisselkoers op 1 euro tegen ruim 45 roebel en 1 dollar tegen 33 roebel. De Russische economie lijdt onder de dalende olieprijs en de sancties van het Westen beïnvloeden de economie ook negatief. De Russische minister van Financiën gaf onlangs toe dat een recessie onvermijdelijk is als de situatie nog verder verslechterd.

Ook Zwitserland om uitleg gevraagd
Het lijkt een trend te worden. De Europese landen die in het gat dat ontstond na de boycot springen en de export naar Rusland verhogen worden na verloop van tijd op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven over de toegenomen export-volumes. Na verschillende landen in Zuidoost-Europa die onlangs om opheldering gevraagd werden, moet nu Zwitserland uitleggen hoe de exportvolumes konden stijgen. De export van Zwitserland naar Rusland steeg 50% sinds de boycot. Voor appelen zou de groei 400% bedragen. De Russische inspectie vermoedt dat niet alle producten uit Zwitserland afkomstig waren, maar ook illegale Europese producten geëxporteerd worden. Zwitserland kreeg 10 dagen om een verklaring aan Moskou te geven. Zwitserland zegt zich in te spannen om volledig aan de Russische eisen te voldoen. Het neutrale land probeert de gemoederen te bedaren. Het verzoek om informatie is doorgegeven aan de Zwitserse instanties.

Rusland stuurt 360 ton groenten terug
De Russische fytosanitaire dienst heeft 360 ton groenten teruggestuurd naar Wit-Rusland. Tussen 24 en 27 november stuurde de inspectie 17 partijen Poolse en Griekse producten, met een totaal volume van 360 ton, terug. De producten werden van Wit-Rusland naar Kazachstan verscheept, maar omdat er via deze route producten 'verdwijnen' heeft Rusland de eisen voor doorvoer verscherpt. De producten die werden teruggestuurd, waren niet langs de toegestane checkpoints vervoerd.

Wit-Russische import +80%
Sinds de boycot is de import in Wit-Rusland fors gestegen. Tussen augustus en oktober steeg de import met 80% naar 350.000 ton, aldus de Wit-Russische autoriteiten. Voor alle door Rusland geboycotte producten steeg het geïmporteerde volume. De import van Poolse appelen steeg in oktober naar 11.430 ton tegen 3580 ton in augustus.

Zuid-Afrikanen zoeken nieuwe exportroutes naar Rusland
Voor de export kijkt HortGro naar haar traditionele exportmarkten Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. HortGro probeert ook goederen naar Rusland te exporteren, maar ondervindt moeilijkheden om dit via Europa te doen. Daarom zijn ze op zoek naar alternatieve exportroutes. In West-Europa is er veel concurrentie en daarom liggen de prijzen er lager.
De Zuid-Afrikaanse steenfruitsector heeft dit jaar lokaal schade opgelopen door zware hagel. "Maar", zegt Anton Rabe van HortGro, "de kwaliteit en de maat van het fruit zien er veelbelovend uit en de oogst zal ook 8 tot 10 dagen eerder kunnen starten dan in andere jaren". Hortgro verwacht, in lijn met eerdere groei, hogere volumes te kunnen oogsten dan vorig jaar, deels door de opbrengst van nieuw aangeplante velden en door bestaande die meer fruit zijn gaan produceren.

Iran en Azerbeidzjan werken samen
Tijdens een bezoek op politiek niveau tussen Iran en Azerbeidzjan is overeenstemming bereikt over samenwerking tussen de landen. De landen bespraken de mogelijkheden voor samenwerking en vooruitzichten voor onder andere de agrarische sector. Specifiek werd gesproken over samenwerking in de export naar Rusland. Beide landen profiteren van de boycot. Volgens de Iraanse Kamer van Koophandel namen groenten en fruit 41 van de 100 plekken in op de lijst meest winstgevende exportproducten naar Rusland. Van de 151 miljoen dollar die tussen 21 maart en 23 oktober door Iran naar Rusland geëxporteerd werd, was 80 miljoen dollar voor landbouwproducten.

Magnit investeert in voedselproductie
Ruslands grootste retailer Magnit wil meer investeren in de voedselproductie. Het bedrijf wil in de komende tien jaar 40 productielocaties openen in Rusland. Magnit heeft al de teelt van komkommers, sla en cherrytomaten in eigen beheer. De eigen productie is goed voor 1,5% van de omzet.

Poolse appelen in Singapore
In de schappen van de FairPrice Xtra supermarkten in Singapore zijn sinds kort Poolse appelen te vinden. Na de boycot is Polen op zoek naar nieuwe markten, maar volgens de Poolse ambassadeur in Singapore past dit in het bredere beleid van de regering om de export naar overzeese bestemmingen te vergroten.

Moldavië zoekt nieuwe markten
Ook Moldavië is op zoek naar nieuwe exportmarkten voor appelen. Onlangs werd de eerste 40 ton appelen naar Egypte en Dubai verscheept, een succes na een bezoek aan de beurs in Dubai. Na de boycot steeg de export naar Roemenië, Wit-Rusland en Kazachstan, maar volgens de telers is dat niet significant. Enkele telers waren voor vrijwel volledig afhankelijk van de Russische markt. In Moldavië leeft de hoop dat de grenzen open zullen gaan na de verkiezingen van gisteren.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.