Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Discussie Businessclub Fresh Park Venlo over McKinsey en lege kassen



Tholen - Gisteren kwam de Businessclub van Fresh Park Venlo bijeen bij de plaatselijke Rabobank. Spreker was Cindy van Rijswick, werkzaam als analist bij Food & Agri Research bij Rabo International, die haar presentatie het thema 'Het nieuwe normaal' had meegegeven. Aansluitend schoof ook adjunct-directeur Ed van der Sterren van Rabobank Venlo aan, waarna een interessante discussie volgde over de weg naar een gezonde bedrijfstak.


Cindy van Rijswick

Cindy schetste de teruglopende kredietverlening aan de glastuinbouw, maar toonde ook de kansen voor Nederlandse ondernemers zoals de logistieke ligging, innovatiegraad en de kansen op de opkomende markten. Verder ging ze in op de kleiner wordende 'middenmarkt' door de opkomst van de hybride consument. "Dezelfde consument die net een nieuwe iPhone koopt, doet vervolgens zijn boodschappen bij de Aldi. Dit toont de groei van het laagwaardige en premium segment."



Volgens Cindy is de potentie van Nederland op de Duitse markt nog altijd groot. Zo is Nederland goed voor 53% van de Duitse tomatenimport. "Maar de druk op de AGF-sector, zowel de teelt als handel, is en blijft groot. Ook de goedkopere productielanden hebben het moeilijk. De kosten en prijzen lopen niet in de pas, local-for-local zorgt voor meer concurrentie en in Nederland is pas recent een kentering gekomen in de areaalgroei van de glasgroenten", schetste de analist de huidige situatie.


Marcel van Eeuwijk en Riny van der Staak

Ketenmodellen
"Er is dan ook niet één gouden oplossing voor. Wel zien wij mogelijkheden met meer onderscheidende producten en het werken met horizontale en verticale ketenmodellen. Daarbij gaat ketensamenwerking in onze optiek niet alleen om het najagen van de beste prijs. In landen als de VS en VK zien we strak geregisseerde ketens, waarbij telers direct de DC's beleveren. Dichterbij huis zien we in Nederland slechts drie groentesnijderijen, die elk hun eigen klanten beleveren. En op een overvolle appelmarkt blijven de prijzen van de clubrassen nog op niveau door het areaal strak te regisseren."


Turan en Gulan Uykun (Jupiter Uitzendbureau), Wim Jansen (Staay), Frank Hendrix (Rabobank) en Peter Hendriks (Peter Hendriks Transport)

In de navolgende discussie gaf Ed van der Sterren van Rabobank Venlo aan dat er een serieuze areaalkrimp in de glasgroenten gaande is. Volgens de bankier is het glastuinbouwareaal van 10.000 hectare (sierteelt en groenten) inmiddels met 1.000 hectare gedaald. "Dit jaar zullen telers die zo'n 8% van het komkommerareaal vertegenwoordigen stoppen. Dit betekent niet direct 8% minder komkommers, maar landelijk verwacht ik toch wel een afname van 4/5%."


Leo Smedts (Euro Pool System), Peter Vaesen (Rabobank), Silvia Janssen, Theo Geven (beide Kompany), Kim Hendriks (Sherpa) en Hans Egelmeers (Accon/AVM)

Appel en een ei
Op de vraag van Riny van der Staak of het probleem niet in stand wordt gehouden als de lege kassen voor een 'appel en een ei' worden verkocht en of de bulldozer geen betere oplossing is, antwoordde Ed dat de kassen niet tegen elke prijs worden verkocht en dat de bank hiervoor ook bodemprijzen hanteert. "Tot nu toe wordt er nog 6/7% boven deze bodemprijzen verkocht, maar gebeurt dat niet dan zal inderdaad de bulldozer van stal worden gehaald. Wel kijken we bij de financiering tegenwoordig veel nadrukkelijker naar het ondernemerschap van de teler en of hij zijn geld ook daadwerkelijk met de exploitatie heeft verdiend."


Miriam van der Kolik (Kanters Transport), Rob Stoll (Sherpa) en Mark van Mierlo (Kanters Transport)

Natuurlijk kwam ook het nieuwe afzetplan van McKinsey aan de orde. Op de vraag van Ron de Greeff of het niet het zoveelste rapport wordt, antwoordde Ed: "Het is sowieso het zoveelste rapport, maar je kunt ook niets doen. LTO is opdrachtgever van dit plan en de overheid en topsectoren zijn bereid om hier best wat geld en kennis in te steken. Het is een grote belegging, maar we hebben ook veel te verliezen. Het is nu of nooit. Op 17 december vindt in 'den lande' de eerste vergaderingen plaats, waarbij de telersverenigingen een regierol hebben."


Ron de Greeff (Staay), Ger Kamps (FloraZon Vastgoed) en Jos Caubo (ZON)

Peter Hendriks opperde of de Rabobank niet zelf de regie hierin kon nemen. "De telersverenigingen zijn verdeeld. Jullie hebben 85% van de markt in handen." Toch ging die vlieger volgens Van der Sterren niet op. "De ondernemers zullen het zelf moeten doen. Anders hebben we binnen de kortste keren ook de binnenvaartschippers en bouwbedrijven op ons dak. Gelukkig zijn er ook nog altijd ondernemers die het in deze tijd goed doen en die jaar op jaar geld verdienen. Deze bedrijven weten zich te onderscheiden in hun product en de kostensfeer, maar vaak is het vooral het ondernemerschap dat komt bovendrijven."


Rob Linders (Riny van der Staak), Felix Janssen (Fris-Co) en Lei Mattheijssen


Roel Surminsky (Weyers), Ger Vissers en Cindy van Rijswick


Lex Ebux, Riny van der Staak en Peter Simmer (Mercuur Logistics)