Andalusië: grootste leverancier ter wereld van cherimoya's
Wat betreft de consumptie zouden cherimoya's bij vier op de tien Spanjaarden onbekend zijn, aldus Elena Víboras, de minister van Landbouw van de regio. De jaarlijkse consumptie per hoofd van de bevolking bereikt nog niet eens 1 kg. In Andalusië ligt de hoeveelheid echter al hoger: op 2 kg per persoon. "De Andalusische bedrijven hebben veel te doen om cherimoya's bekender te maken op de nationale en Europese markten en om hogere inkomsten te genereren", aldus Víboras.
Hoewel cherimoya's lekker smaken en zeer gezond zijn, is hun areaal sinds midden jaren '90 continue afgenomen. Dit onder meer omdat het rendement voor de telers steeds kleiner geworden is door hoge productiekosten en lage opbrengsten. Tussen 85 en 90 procent van de oogst wordt op de Spaanse binnenlandse markt verkocht. De rest wordt geëxporteerd. De belangrijkste afnemers zijn daarbij Portugal, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.