Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Costa Rica: Ananasproductie +10%

Hoewel de ananasproductie van Costa Rica normaal gesproken piekt tussen mei en juni, wil het land een hoog productievolume gaan realiseren tussen eind oktober en de eerste helft van november. Dit als gevolg van een toename van de vraag, vermoedelijk vanwege de feestdagen aan het einde van het jaar. "Er worden meer volume verwacht tussen week 46 en 49 in het verschepen en het vermarkten, maar ik denk dat de stijging nog niet zo hoog is als in het afgelopen jaar," zegt Christian Herrera León, hoofd van de Nationale Kamer van Ananasproducenten en Exporteurs, CANAPEP.


MD2 ananasteelt

Volgens CANAPEP is de ananashandel gestabiliseerd en vertoont de markt tekenen van volwassenheid. "Vorig jaar heeft Costa Rica ongeveer 160 miljoen
trays ananas geëxporteerd en ons doel voor 2014 is om de export te verhogen met 10%," aldus Herrera. Costa Rica heeft iets meer dan 18.000 hectare MD2 ananas en is 's werelds grootste exporteur van dit gewas.

Impact van de havenstaking
De havenstaking in El Limon, de belangrijkste haven van het land, duurde vijftien dagen en werd op 6 november opgeheven. Er werd weliswaar geen oplossing voor het conflict gevonden, maar de regering beloofde de stakers niet te beboeten. "De sector verwelkomt en steunt de vastberadenheid van de regering om de export mogelijk te maken. De haven werd slechts een paar uur geblokkeerd en de staking leidde niet tot veel chaos. Maar uiteraard kan elke kleine vertraging in de ananas-sector een groot probleem veroorzaken."

Milieu-conflict
In oktober vorig jaar berichtten we al over het complexe conflict tussen de ananassector en uiteenlopende milieugroepen. In de afgelopen jaren rapporteerden milieuorganisaties als UICN ernstige ecologische en sociale gevolgen voor Costa Rica. Ze eisten dat de Costa Ricaanse autoriteiten een einde maakten aan de schade veroorzaakt door de monocultuur van ananas. Volgens het ministerie van Milieu en Energie (MINAE) zijn waterverontreiniging en aantasting van beschermde gebieden en de watervoorraden de twee belangrijkste oorzaken van de klachten tegen de ananasbedrijven.

Nog vorige maand stelde Herrera dat het probleem van de milieuovertredingen reëel was, maar niet op de schaal die in de media werd geschetst. "We ontkennen niet dat er problemen zijn," zei hij toen, "bedrijven met een slecht milieubeheer die onder onze paraplu vallen zullen we zeker aanpakken. Ze moeten de wet respecteren, of anders gestraft worden. Maar hier wordt een beeld geschetst dat niet klopt."

Nu het conflict in zijn voordeel beslecht lijkt, zegt Herrera: "De publicatie in FreshPlaza heeft de situatie verduidelijkt. De viceminister van Milieu begreep uiteindelijk dat er veel grijze gebieden en tegenstrijdigheden in de regels zaten die een negatieve invloed hadden op de productieve sector. Nu is de overheid druk met het opstellen van nieuwe regels voor de inspectieprocedures en buigt het zich over de afhandeling van klachten in de milieu-rechtbank."

Meer informatie:
Christian Herrera León
CANAPEP
cherrera@canapep.com
Publicatiedatum: