Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vanwege boycot Rusland

Spaans citrus mogelijk naar Azië en Canada

Na het Russische verbod op Europese invoer is Marokko in Rusland uitgegroeid tot het meest haalbare alternatief voor de levering van tuinbouw-producten. Vergeleken met het seizoen 2013/2014 is de Russische vraag naar Marokkaanse AGF met ongeveer 30% toegenomen.

"Hoewel we nog steeds niet zeker weten wat er dit seizoen zal gebeuren, kunnen we zeggen dat Marokkaanse zendingen naar Rusland aanzienlijk zijn toegenomen ten opzichte van vorig jaar," aldus Tomás Amer, directeur van Agri-Naturelle SARL, importeur en exporteur van tuinbouwproducten uit Marokko en Spanje. "We verwachten daarnaast dat de prijs van de Marokkaanse tuinbouwproducten zoals tomaten, paprika's en komkommers gelijke tred zal houden met de groeiende vraag."

Iets dergelijks gebeurt al met citrus: ongeveer 25% van de Spaanse citrusexport ging normaliter naar Rusland. Marokko zag de Russische citrusexport het voorbije jaar stijgen van 45% naar meer dan 70%. "Gezien het feit dat een container van Marokko naar Rusland ongeveer negen dagen onderweg is, is het nu de meest haalbare optie voor de Russische importeurs," zegt Amer. Marokko exporteert momenteel grote partijen mandarijnen, citroenen en ander citrus naar het land.



Alternatieven voor Spaans citrus
De toegenomen Marokkaanse aanwezigheid in Rusland noopt Spanje om alternatieve markten te zoeken. Die lijkt het land te hebben gevonden in Azië en Canada. "We hebben al orders uitgeleverd aan Hong Kong en gaan door met wekelijkse transporten naar de haven van Shanghai. Daarnaast verwachten we verschillende deals te sluiten in Canada," legt Amer uit.

De exporteur is stellig: "In tegenstelling tot wat veel mensen geloven eist Shanghai premium kwaliteit citroenen, en in die zin is het Marokkaanse product geen partij. Marokko ontbeert de knowhow van Murcia, het onvergelijkbare klimaat en de bodemgesteldheid. Maar goed, feit is wel dat we in Spanje alert moeten blijven op nieuwe afzetmogelijkheden. En van de overheid moeten we het ook al niet hebben, want die doet niets."

China
Spanje heeft alleen nog maar een voorlopig protocol ondertekend met China voor de uitvoer van citrus en andere producten, vertelt Amer. "Dit is niet eens een volmondige handelsovereenkomst. Het protocol treedt enkel in werking als de goederen niet via Hong Kong kunnen binnenkomen, waar de activiteiten veel duurder zijn als gevolg van de tarieven en het vervoer. China is er volkomen klaar voor en heeft veel te bieden in termen van logistiek. Het zou dus een interessante markt kunnen zijn voor Spaanse telers. We zouden daar een goede concurrentiepositie kunnen krijgen in een markt waar Latijns-Amerikaanse landen zoals Chili en Argentinië al grotendeels succesvol zijn geweest."

Meer informatie:
Tomás Amer
Agri-Naturelle S.A.R.L
T: +34 665 267 115
t.amer@agri-naturelle.com
www.agri-naturelle.com

Publicatiedatum: