Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Exotische specialiteiten op 'Frischezentrum' Frankfurt

In week 45 konden in het 'Frischezentrum' in Frankfurt weer eigenaardigheden uit Italië bewonderd worden. Een van de opvallers was de Cipolla Rossa di Tropea: een rode zoete ui uit Tropea, Zuid Italië. Deze worden met loof en al gebundeld - 20-25 stuks maakt een bosje van 4-5 kilo - en geleverd in bakken van 300 kg per stuk.

Dit Italiaanse uitje, dat luistert naar de naam "Cipolla Rossa di Tropea Calabria", is een bijzonder product. In 2008 kreeg de ui een stempel van de EU dat hem een zogenaamde geografisch beschermde status gaf. Dat betekent dat hij, net als Cognac uit Cognac en Goudse kaas uit Gouda, alleen aan de Tyrreense kust tussen Capo Vaticano en Vibo Valentia verbouwd mag worden. De ui is zoet van smaak, wat deels een kenmerk van de soort is, maar daarnaast nog wordt versterkt door de specifieke zandsamenstelling van de bodem. De echte "Cipolla Rossa di Tropea Calabria" wordt nog altijd op traditionele - lees: geheel met de hand - verbouwd.


Links: Cipolla Rossa di Tropea Calabria. Rechts: Nespole di Veneto

Een nog zeldzamer Italiaanse specialiteit is de in 10 kg zware houten kisten geleverde 'Nespole' uit Veneto, een licht- tot donkerbruine mispel, die maar zeer sporadisch op de Centraal-Europese markt verschijnt. Deze mispels zijn niet te vergelijken met de veel bekendere geel-oranje mispel, de zogenaamde Eriobotrya japonica, die vaak uit Turkije geïmporteerd wordt. Hij is slechts in "overrijpe" conditie eetbaar. Daarvoor smaakt hij bitter, scherp en zuur. Wanneer echter de eerst vrieskou eroverheen gaat, wordt hij zoeter en is hij pas consumptie waardig.

Klik hier voor tal van andere bijzonderheden over deze Nespole en de Cipolla Rossa di Tropea.

Bron: BLE
Publicatiedatum: