Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
minder export vanwege wisselkoers

Goede verwachtingen voor Nieuw-Zeelandse asperges

Aspergeteler Lindsay Kay vertelt dat de temperatuur in de Hawkes Bay ideaal is voor de aspergeteelt. Lindsay en Jan Kay telen asperge op 8 van de 28 ha. in dit gebied. Medio september startte de oogst en het seizoen eindigt in december. "Er waren dagen van rond de 20 graden. Er is nog weliswaar nog kans op nachtvorst, want het is nog vroeg in het seizoen. Maar met een beetje geluk zijn we dat snel gepasseerd."

"Als de omstandigheden goed blijven, hopen we zo'n 4.5 ton per hectare te oogsten. We oogsten de asperge nog met de hand. We hebben ervaren, plaatselijke werkers. Sommigen werken al 15 jaar met ons mee." Volgens Kay is er geen vooraf vastgestelde hoeveelheid productie voor de versmarkt of industrie. Dat hangt af van de prijs van beide kanten. Nu zou ik zeggen dat zo´n 60 % naar de versmarkt gaat. De prijzen zijn nu in het algemeen niet uitstekend, maar redelijk."



"Asperge genieten hier een hoge status, want het is de eerste voorjaarsgroente én tamelijk simpel klaar te maken. Daarom is het nogal populair", vertelt Lindsay. Eén van onze problemen is nu, dat veel mensen minder geld in hun portemonnee hebben aan het begin van het seizoen."

"De Nieuw-Zeelandse dollar had onlangs een hoge wisselkoers. Daarom hebben we weinig uitgevoerd, want dan zouden we minder winst maken. In de toekomst hopen we meer te exporteren. Japan is de grootste exportmarkt voor asperge, gevolgd door HongKong, Singapore en Australië. Alle export gaat via de lucht.`


Voor meer informatie:
Lindsay Kay
Tel: 0064 6 878 2347
Mob:0064 27 232 2077
Publicatiedatum: