Zo kunnen werkenden hun immuunsysteem versterken
Sommige werkenden proberen van een verkoudheid af te komen met voedings-supplementen. Of dat helpt is twijfelachtig. "Voedingsmiddelen zijn geen medicijnen. Wie al verkouden is, wordt niet opeens beter door gezond te gaan eten", zegt Antje Gahl van de 'Deutsche Gesellschaft für Ernährung' (DGE). Wanneer werkenden echter evenwichtig eten, worden zij helemaal niet ziek. Het is bijvoorbeeld goed om in de herfst veel groenten en fruit te eten die rijk zijn aan vitamine C. Dat versterkt het immuunsysteem.
Sinaasappelen, grapefruits en mandarijnen bevatten bijvoorbeeld veel vitamine C, aldus Gahl. Bij de groenten zijn bijvoorbeeld paprika's, boerenkool en spruitjes echte aanraders. "Een halve paprika is voldoende om aan de vitamine C-behoefte van één dag te voldoen", zegt Gahl. Daarnaast is het goed om preventief voldoende vitamine A binnen te krijgen. Dat zit bijvoorbeeld in wortelen, spinazie en boerenkool.
Wie reeds licht verkouden is, kan op kantoor het beste kruidenthee drinken, raadt Gahl aan. Tijm helpt tegen hoesten, salie werkt tegen kiemen, kamille is rustgevend en munt verlicht het ademen. Voor het zoet maken kan men het beste honing gebruiken: dit werkt antibacterieel en slijmoplossend.