Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gert-Jan Slobbe, Fortuna Frutos:

"Aanvoer Canarische tomaten twee weken later"

Tholen - Over de hele linie is de aanvoer van Canarische tomaten twee weken later dan gebruikelijk. Volgens Gert-Jan Slobbe van Fortuna Frutos heeft dat te maken met de financiƫle perikelen aldaar. "Producenten hadden subsidiegelden tegoed van de Spaanse regering. Vlak voor het seizoen is een deel hiervan ontvangen, maar een deel is nog altijd niet uitbetaald. Dit heeft geresulteerd in een vertraging in de aanplant."



Aanstaande maandag krijgt Fortuna Frutos Continental in Barendrecht de eerste aankomsten binnen van zowel auto's als containers, maar volgens Gert-Jan moet je nog niet in grote volumes denken. "Volgende week woensdag gaat de eerste boot varen. Deze heeft een capaciteit van 3.000 pallets voor zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland, maar de boot zal nog niet voor een kwart gevuld zijn."

Gunstige uitwerking
De latere start van het seizoen kan volgens hem ook nog wel eens een gunstige uitwerking hebben. "Normaal komen begin november de grotere volumes al binnen, dat zal nu pas in de derde en vierde week zijn. De laatste drie jaar hebben we een hele slechte start gemaakt in november door een zacht najaar in Europa en een vroege start van de Marokkaanse, Spaanse en Canarische teelt. Dit resulteerde in een groot aanbod en lage prijzen. Ik verwacht wel dat de start nu beter zal zijn."



Wel is het volgens Gert-Jan afwachten welke rol Rusland in het geheel gaat spelen. "Vanuit Fortuna Frutos ging er een klein volume naar Rusland. Ik verwacht door de boycot minder concurrentie van Marokko, maar wellicht een grotere Spaanse aanvoer. Het is afwachten hoe deze factoren elkaar in balans houden. Voor ronde tomaten zal het seizoen naar verwachting iets eerder stoppen en zullen de volumes ook lager zijn."



De weersomstandigheden op de Canarische Eilanden zijn tot dusver prima geweest. "In totaal is het tomaten- en komkommer areaal van zowel Tenerife als Gran Canaria hetzelfde als vorig jaar. Binnen de tomaten heeft de Fortuna-groep een kleine uitbreiding van 8 hectare dankzij de toetreding van een nieuwe coƶperatie. Het komkommerareaal is hetzelfde gebleven. Hiervan zal de aanvoer iets eerder starten. In totaal heeft Fortuna Frutos een productie-areaal van 300 hectare op de Canarische Eilanden."



Reductie
De reductie van het aantal importeurs van Canarische tomaten in zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk, noemt Gert-Jan een goede zaak. "Vijftien jaar geleden heb ik al eens gezegd dat de versnippering niet in het voordeel werkt van de Canarische producenten. Deze krachtenbundeling en verdere professionalisering is dan ook een logisch gevolg. In Nederland is het aantal al gereduceerd tot drie en ook in het Verenigd Koninkrijk zijn er aanzienlijk minder."

Zowel Fortuna Frutos Continental als International - dat onder leiding van Stephane Rion - het hele groentenpakket importeert, verlaadt vanaf 1 oktober het volledige assortiment bij Opticool Logistics in Rotterdam.

Voor meer informatie:
Gert-Jan Slobbe
Fortuna Frutos Continental
Oslo 17
2993 LD Barendrecht
Tel: 0180-751400
Fax: 0180-751444
www.fortuna-frutos.com