Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw appelras Rosinette

Na bijna 20 jaar van bestuiving, zaaien, verspenen, enten en testen en vijf jaar experimentele teelt is de Q370 - het nieuwe appelras uit Quebec dat binnenkort hopelijk een echte naam zal hebben - bijna klaar voor het patenteren door de Canadian Food and Drug Agency. De appel, een kruising van een hybride uit New Jersey en Golden Russet, heeft een lichtgele kleur met een roze blos en is knapperig en sappig. De smaak doet denken aan Muscat druiven en passiefruit. Het ras zal volgend najaar beschikbaar zijn. Op dit moment wordt het fruit in een handvol boomgaarden geoogst voor de laatste ronde met smaaktests. 

Een maand geleden werd de Rosinette geïntroduceerd, een crèmekleurige appel met rode accenten en wit, zoet en fruitig vruchtvlees met een vleugje zuurheid. Net als de Q-370 werd het ras ontwikkeld door Pomme de Demain. Het is een kruising tussen dezelfde hybride uit New Jersey (NJ75) en een onbekende boom.

Het ontwikkelen van een nieuwe appel kan twintig jaar duren - van bestuiving tot patent. Net als mensen, hebben appelen vaders en moeders. Kruisers bestuiven de bloemen van de moederboom met pollen van de mannelijke boom, dit gebeurt in een open veld door insecten en vogels. Na de bestuiving worden de bloemen afgedekt, zodat er geen pollen van andere bomen kunnen worden overgedragen. De zaden van de appelen die uit deze bloemen groeien worden geplant. Het duurt vijf tot acht jaar tot de boom die hieruit groeit fruit gaat dragen dat geëvalueerd kan worden. Als het fruit interessant genoeg lijkt worden ontluikende takken van de jonge bomen afgeknipt en geënt op andere dwergbomen die al ergens groeien. Daarna volgen jaren van trials.
Publicatiedatum: