VS: Drie zoete aardappeltelers zitten in de puree
Teler Jimmy Burch op zijn veld zoete aardappelen
Tijdens het proces worden geen additieven of conserveringsmiddelen gebruikt. Het bedrijf gebruikt hiervoor een gepatenteerde ''microwave' technologie. De puree wordt aseptisch verpakt, waardoor er geen vries- of koelkosten nodig zijn. Door het proces wordt de houdbaarheid verlengd (tot zo'n twee jaar) en de kleur en voedingswaarden behouden. Het product is ook biologisch beschikbaar. "Met als enige ingrediënt de zoete aardappel", vertelt directeur Bill Heafy enthousiast. Hoeveel zoete aardappelen er jaarlijks worden verwerkt, wil hij niet zeggen, maar zijn glimlach verraadt de enorme volumes die door de fabriek heengaan. Naast zoete aardappelen produceert Yamco momenteel ook al puree van spinazie, pompoenen en wortelen.
John Barnes van Farm Pak
De puree van zoete aardappelen is geschikt voor tal van toepassingen, namelijk in dranken (voor kleur, smaak en voeding), voor de bakkerij (als deeg en vulling voor taarten, muffins, cakes, donuts en broodjes), als energiereep (voedzaam ingrediënt en natuurlijke zoetstof), voor de soep, sap en jus (verdikkende eigenschappen, mondgevoel, smaak en voedingsstoffen), als babyvoeding (uitstekend stand alone gerecht, of als toevoeging bij andere groenten- en fruitpuree), als bijgerecht (goed toepasbaar bij diepvries- of foodservicemaaltijden).
Team van HAM Farms
Daarnaast wordt de zoeteaardappelpuree ingezet als functioneel food, zo kunnen er claims worden gemaakt van zoete aardappelpuree met vitamine A, vitamine C, vitamine B6, vezels, beta-caroteen en kalium. Tenslotte wordt de puree verkocht aan de ijs-industrie, als gezonde snack, als vleesvervanger, als diervoer en verwerken speciaalzaken de pureee in fudges en andere zoetigheid. De aseptische verpakkingen zijn verkrijgbaar per 20, 200 en 1.135 liter. Bill Heafy ziet zelf de bakkerijen als grootste potentieel voor zijn product.
Wodka
Met de zoeteaardappelpuree van Yamco wordt echter nog meer gedaan. Een paar jaar geleden werd de Covington Gourmet Vodka geboren. Teler Jimmy Burch verkocht de puree in eerste instantie aan de Boston Beer Company, onder meer de maker van Samuel Adams bier, maar besloot toen om te kijken of hij er zelf in zou slagen om de puree tot wodka te destilleren. Dat lukte wonderwel, in het debuutjaar won deze wodka een gouden medaille tijdens de San Francisco Worlds Spirits Competition.
Bill Heafy van Yamco toont de Covington Gourmet Vodka
Covington staat voor de zoeteaardappel variëteit die momenteel de teelt in North Carolina domineert. De wodka is beschikbaar via InternetWInes.com en naar de bescheiden verwachting van uw redacteur ter plaatse is het een blijvertje op de markt. De wodka is inmiddels verkrijgbaar in alle ABC-winkels en is in een groot aantal staten van de VS.
Voor meer informatie:
Yamco
310 Kingold Blvd
Snow Hill, NC 28580
bill@yamco.net
www.yamco.net