Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ad van der Staay: "Teelt staat er mooi op"

Spaans teeltbedrijf Staay Food Group telt 1.200 ha vollegrondsgroenten

Tholen - Al in 1987 verliet Ad van der Staay het ouderlijk bedrijf om vollegrondsgroenten te gaan telen in Vilanova d´Escornalbou in de Noord-Spaanse provincie Tarragona. Tegenwoordig telt het totale areaal van Savasun S.A. - onderdeel van de Staay Food Group - 1.200 hectare. Vanuit Spanje wordt er direct verkocht aan de Spaanse en Franse markt en ook wordt er direct naar België verladen, maar het gros van het volume wordt via het team van Staay in Barendrecht verkocht. "'s Ochtends oogsten, 's middags verwerken en koelen zodat de volgende ochtend de wagens met voorgekoelde producten kunnen vertrekken", vertelt Ad.


Slasoorten

In Tarragona teelt Savasun onder meer bloemkool, spinazie, (krul)andijvie, lollo rosso, lollo bionda, eikenbladsla (groen en rood), Chinese kool, venkel, boerenkool, selderij (voor de snijderij), peterselie (krul en blad), kroten, romanesco, groene bloemkool, bosuien, winter- en voorjaarsprei, bleekselderij, (wit en groen), tuinbonen, doperwten, aardappelen en spitskool. In de zomermaanden wordt het personeel ingezet voor de teelt van appelen en peren. Het appelareaal telt 68 hectare Gala, Red Deliscious en Golden Deliscious. Momenteel worden de Spaanse peren geoogst. "We combineren het Nederlandse vakmanschap en het zonnige Spaanse klimaat", vertelt Ad.


Ad van der Staay

Goede vooruitzichten
Bezoek aan Nederland brengt Ad niet meer vaak. Hij heeft het druk genoeg in Spanje, waar hij zich voor 100% met de teelt bezighoudt. Daarnaast maakt hij de contracten met de Franse en Spaanse klanten. "De vooruitzichten qua teelt zijn goed. Tot op heden staat alles er mooi bij. We hebben geen slecht weer gehad. Er is nog niks verhageld en de productie lijkt op tijd op gang te komen", vertelt Ad. "In principe is er ruimte voor de Spaanse vollegrondsgroenten, maar veel hangt van de winter in Noord-Europa af. Het scheelt nogal of die eind november bevroren is en de velden schoon zijn in december. Al hoeft dit nog niet altijd tot hoge prijzen van het Spaanse product te leiden."


Venkel

"Echte tekorten zoals je die vroeger had, heb je tegenwoordig niet meer. Wel is het nog altijd een uitdaging om een constant volume op de markt te brengen. Bloemkool is zo'n product waar je de ene week niet van weet hoe je het in moet vullen en waar de volgende week de markt mee overvoerd wordt", vertelt Ad. "Voor ons begint de drukte in Tarragona traditioneel de tweede week van november, vervolgens krijgen we het enkele maanden erg druk, waarna het in maart weer wat afzwakt en we eind mei / begin juni weer volop in de productie zitten. Voor ons zien de arealen er per gewas ongeveer hetzelfde uit als de afgelopen jaren, al heb je elk jaar weer met een hele puzzel te maken door de teeltrotaties."


Bosuien

Russische boycot
Enkele jaren geleden telde het areaal van Savasun in Vilanova d'Escornalbou nog 1.500 hectare, maar de afgelopen jaren heeft het bedrijf wat land kunnen verkopen, onder meer door de komt van een snelheidstrein en een nieuwe rijksweg. Met het huidige areaal hoopt Ad ook de komende jaren vooruit te kunnen. "De prijzen in de groentebusiness zijn nou niet om over naar huis te schrijven, maar dit land hebben we tot onze beschikking. Er is wel concurrentie van andere landen, maar dat is al jaren aan de gang. Dit jaar zal veel afhangen van het verloop van de Russische boycot. Het importproduct van buiten Europa gaat nog volop die kant op, maar we missen de omzet op Rusland van de Europese producten. In de winter gingen er fikse volumes ijssla, broccoli en kasgroenten naar Rusland. Persoonlijk verwacht ik dat de Turkse export er wel bij vaart."



"Bij de start konden we ons met de Nederlandse manier van telen goed onderscheiden. Inmiddels zijn we niet alleen meer. Je hebt elk jaar weer met uitdagingen te maken. Zo is het in december altijd een week of drie moeilijk om aan de vraag naar broccoli te voldoen. We hebben jaren gehad dat de prijzen van een doos broccoli naar 20/25 euro ging, omdat er te weinig product beschikbaar was. Dit jaar is er wat meer broccoli aangeplant. Ik verwacht dat het ijssla-areaal ongeveer gelijk is aan vorig jaar en er is wat minder spinazie en prei aangeplant", vertelt Ad. De oogstmedewerkers haalt hij vooral uit Marokko. "Spanjaarden krijg je niet warm voor de landbouw, maar de Marokkanen staan in de rij. De hoeveelheid medewerkers is het probleem niet, maar goede medewerkers worden steeds schaarser."


Bloemkool

Voor meer informatie:
Ad van der Staay
Savasun S.A.
Finca Mas Damia S/N
43311 Vilanova Déscornalbou
Spanje
T +34 9 77 83 74 32
F +34 9 77 83 70 94
bianca@savasun.es
www.savasun.es