Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Franse appelsector bezorgt over marktsituatie

EU verlengt vrijhandelsakkoord Oekraïne

De EU verlengt het vrijhandelsakkoord met Oekraïne tot eind 2015. Het gaat om een eenzijdig akkoord dat ingesteld werd nadat Rusland in april sancties aan Oekraïne oplegde. Het akkoord verlaagt de importheffingen en geeft een groot deel van de landbouwproducten vrije toegang tot de Europese markt. De Franse appelsector maakt zich zorgen over de marktsituatie. Exporteurs vrezen een verzadigde markt door het appeloverschot. Daar komt bij dat de consumptie vorige maand laag was; door de hoge temperatuur werd nog volop zomerfruit verkocht.

EU verlengt vrijhandelsakkoord
Het vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU is verlengd tot eind 2015. Het gaat om een eenzijdig akkoord, waarbij de EU de heffingen op de import uit Oekraïne vermindert. Het voorstel werd met een grote meerderheid aangenomen in het Europees Parlement. Het eenzijdige verdrag trad in april in werking nadat Russische sancties tegen Oekraïne de Oekraïense economie bedreigde. De vrijhandel zou voor 6 maanden gelden, waarna het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne in werking zou treden. Om het vredesproces te bevorderen werd dit verdrag uitgesteld.
Het vrijhandelsakkoord vermindert 95% van de heffingen op industriële export van Oekraïne en 80% van de landbouwproducten heffingsvrij naar de EU geëxporteerd mogen worden. In de eerste helft van 2014 steeg de export naar de EU al met 25%, de Oekraïense export naar Rusland daalde met eenzelfde percentage. Daarnaast moet het de Oekraïners voorbereiden op het associatieverdrag.

Franse appelsector bezorgt over marktsituatie
De effecten van de boycot worden ook gevoeld door de Franse appelsector. Een aantal telers en handelaren begint zich zorgen te maken. De directeur van de grootse appelexporteur Blue Whale, Claude Rehlinger, is bang dat de Europese markt verzadigd raakt door de Poolse appelen, waardoor de prijzen dalen. Ook de ramingen voor de Europese appelteelt laten dit jaar voor veel landen een flinke groei zien; Polen +12%, Italië +13%, Duitsland +29% en Hongarije +33%. Voor Frankrijk wordt een daling van 6% verwacht. Telerscoöperatie Stanor ziet een lichtpuntje in de goede kwaliteit van de appelen. Vorige maand was de vraag naar appelen in Frankrijk nog laag. Door het goede weer verkocht het zomerfruit nog goed. Het verkochte volume op de groothandelsmarkt in Toulouse daalde met 10%, de prijzen lagen bijna 40 cent lager. De appelen aan de verwerkende industrie leveren is geen goede oplossing. Doordat er nog oogst van vorig jaar beschikbaar is, zijn de prijzen al flink gedaald.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.