Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetenschappers van QUAFETY valideren pathogenen in vers gesneden groenten

Veel bladgroenten die gebruikt worden voor de gesneden groentesector worden geteeld in verontreinigde bodem die vaak bacteriën van Escherichia coli O157 en Listeria monocytogenes bevatten.

De groente wordt weliswaar gewassen om bacteriële belasting te verminderen, maar dat is niet altijd afdoende. Ook kunnen de schadelijke bacteriën niet altijd tijdig worden gedetecteerd. Na de oogst worden de vers gesneden bladgroenten gedurende 5-7 dagen bewaard. Maar de officiële standaardprocedures voor de detectie van bacteriële pathogenen vereisen 4-5 dagen, dus zijn er snellere en betrouwbaardere methoden nodig om de aanwezigheid van pathogenen te detecteren.

In het kader van het EU-project QUAFETY – een sluitende aanpak ter verbetering van kwaliteit en veiligheid van Ready-to-Eat versproducten, hebben wetenschappers aan de Universiteit van Milaan (Italië) en de Universiteit van Athene (Griekenland) de technische efficiëntie van innovatieve diagnostische methoden gevalideerd voor de detectie en kwantificering van Listeria monocytogenes en Escherichia coli O157: H7 in vers gesneden groente en fruit. Bovendien hebben ze de werkzaamheid en de levensvatbaarheid voor de routinematige analyse van deze diagnostische methoden geëvalueerd.

De testresultaten toonden de technische efficiëntie aan van de ontwikkelde ELISA-gebaseerde methoden.


Bron: Cavaiuolo M., Ferrante A., Paramithiotis S., Hadjilouka A., Tzamalis P., Drosinos E.H., 'Validation of ELISA-based detection of L. monocytogenes and E. coli O157:H7 in fresh cut vegetables', July-October 2014, Journal of Food, Agriculture & Environment, Vol. 12 (3&4), page 98-99.
Publicatiedatum: