Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rusland investeert in opslag

Poolse appeltelers welkom in Kaliningrad

Terugkerend in de berichten over investeringen in de landbouw in Rusland is het tekort aan opslagfaciliteiten om de wintermaanden door te komen. Waar enerzijds veel geld gestoken wordt in nieuwe teeltprojecten, is vooral de opslag een probleem. Regio's die in principe zelfvoorzienend kunnen zijn, moeten in de wintermaanden noodgedwongen importeren omdat er onvoldoende opslagcapaciteit is. In Rostov en Stavropol wordt flink geïnvesteerd om dit op te lossen. Tajikistan, een land dat de export wilde opschroeven, exporteerde dit jaar 20% minder dan vorig jaar. De handel tussen Pakistan en Rusland wordt overschaduwd door een twintig jaar oud conflict over 76 miljoen dollar. En Iran en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) duiken op in de statistieken over de AGF-import van Rusland. Aan Europese zijde kijken Moldavië en Polen naar nieuwe exportbestemmingen. Daarbij heeft Moldavië volgens experts meerdere mogelijkheden. Polen is verder in de onderhandelingen en kijkt daarbij op de kortere termijn naar de VAE en de rest van het Midden-Oosten. Voor de lange termijn wil Polen akkoorden sluiten met India en China.

Alternatieve markten voor Moldavië
Experts presenteerden een lijstje met potentiële nieuwe markten voor Moldavië. Voor druiven worden Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Polen genoemd. Het aandeel in de wereldwijde druivenimport van deze landen ligt tussen de 2% (Polen) en 13,7% (VS). Op dit moment is alleen Polen importeur van Moldavische druiven met een marktaandeel van 0,3% in de totale Moldavische export.
Duitsland, Kazachstan, Verenigd Koninkrijk, Nederland en Polen zouden afzetmarkten voor steenfruit zijn. De aandelen van deze landen in de wereldhandel variëren tussen de 2% (Polen) en 14,1% (Duitsland). Op dit moment is alleen Kazachstan afnemer van het steenfruit met een aandeel van 0,1% in de Moldavische export.
Voor appelen, peren en kweepeer worden de Verenigde Arabische Emiraten, Duitsland, VS en Verenigd Koninkrijk genoemd als alternatieve markten. Deze landen hebben tussen de 2,1% (VAE) en 8,2% (Duitsland) van de wereldwijde handel. Op dit moment exporteert Moldavië alleen naar de UAE en Verenigd Koninkrijk, goed voor 0,1% van de export.

Polen kijkt naar VAE en China voor appelexport
De Poolse appeltelers kijken over de grenzen naar nieuwe exportbestemmingen voor de appelen. India en China werden al eerder genoemd, maar zonder de nodige akkoorden zijn deze markten nog onbereikbaar. De Polen zien deze markten dan ook vooral als een project op de langere termijn. De focus van de sector ligt vooral op de Verenigde Arabische Emiraten. In november beginnen campagnes in de VAE en China om de Europese appelen te promoten. Daarbij moet de VAE dienen als springplank naar de rest van het Midden-Oosten. Aan de handelsakkoorden met China en India wordt gewerkt.

Export Tajikistan -20%
Tussen januari en september is de AGF-export van Tajikistan met 20% gedaald. Het totale volume komt uit op 142.000 MT, dat is 36.000 MT minder dan vorig jaar. Tajikistan is één van de landen die na de boycot aangaf de export naar Rusland fors te willen verhogen. De belangrijkste exportproducten zijn uien (75.000MT) en gedroogd fruit (60.000MT). Het volume gedroogd fruit is nagenoeg gelijk aan vorig jaar, maar de uienexport komt bijna 25.000 MT lager uit. Belangrijkste handelspartner is Kazachstan, goed voor 120.000 MT. Andere bestemmingen zijn Turkmenistan (2100 MT), Afghanistan (2000 MT) en Irak (1900 MT). Het aandeel van Rusland komt uit op 1300 MT, goed voor 574.000 dollar.

Opslagcapaciteit grootste drempel zelfvoorziening
Volgens de gouverneur van de regio Rostov heeft is het aandeel importgroenten en fruit op de lokale markt 10-15%. De regio oogst jaarlijks een volume van 360-400.000 ton aardappelen en kan daarmee vrijwel voorzien in de vraag, die ligt tussen de 410-420.000 ton. De meeste aardappelen die in de regio geteeld worden zijn zomerrassen, door een tekort aan opslagcapaciteit is de regio in de wintermaanden afhankelijk van import. Ook voor groenten is de grootste uitdaging onvoldoende opslagcapaciteit om de wintermaanden door te komen. Rostov telt ongeveer 30 ha kassen, goed voor 14-15.000 ton groenten per jaar. Dat is onvoldoende om de wintermaanden te overbruggen. In de komende drie jaar moeten kassenbouwprojecten de jaarlijkse opbrengst met 80.000 ton groenten verhoogt worden, zodat ook in de winter de vraag vervuld kan worden.

Stavropol investeert 1,2 miljard in agro-industrie
De gouverneur van de Russische regio Stavropol heeft vijf overeenkomsten getekend omtrent investeringsprojecten in de regionale agro-industrie. Met de projecten is 60 miljard roebel (1,2 miljard euro) gemoeid. Ook de nationale regering kijkt onder andere naar Stavropol. Als het om zelfvoorziening gaat, moet deze regio een belangrijke bijdrage leveren. Het geld wordt geïnvesteerd in projecten in de productie van glasgroenten en meststoffen en verbetering van de opslagfaciliteiten van agrarische producten.

Iran en VAE exporteren
De Russische fytosanitaire dienst ziet op de grens van Kaliningrad de invoer uit landen die niet geboycot worden toenemen. De import steeg met 20% naar 62.000MT AGF en granen. Het aantal landen dat exporteert is gestegen van 14 naar 19. Naast traditionele leveranciers als Wit-Rusland, Macedonië, Servië en Turkije, neemt ook het aandeel van nieuwe exporteurs als Iran en de Verenigde Arabische Emiraten toe. Het Russische bedrijf Belaya Dacha laat weten nieuwe exporteurs te hebben gevonden. Het bedrijf gaat groenten en fruit importeren uit Turkije, Egypte, Marokko en Tunesië.

Kaliningrad wil Poolse appeltelers trekken
Poolse appeltelers zouden in de Russische regio Kaliningrad het fruit moeten telen, dat is een plan van de gouverneur van de regio. Poolse bedrijven zouden een kantoor in de regio moeten openen om dan zaken te kunnen doen met de Russen. Specifiek over appelen zei de gouverneur: "waarom kom je niet hier en teel je Poolse appelen bij ons." Later werd de uitnodiging wel wat afgezwakt.

Export Pakistan beperkt door ruzie over 76 mln
Pakistan wil graag de export van groenten en fruit naar Rusland verhogen, maar een aantal handelaren ligt dwars over een conflict over 76 miljoen dollar. De handelaren claimen dat de Russen dit bedrag nog moeten betalen. Het conflict loopt al twintig jaar en verstoort de relatie tussen de landen. Russische investeringen in de Pakistaanse energiesector zouden achterwege blijven.

Marokkaanse citrusexport begint
Ondanks de twijfel over betalingen, die de Marokkaanse overheid eerder aanzette de quota voor de citrusexport naar Rusland te beperken, begint het exportseizoen. Nieuwe mechanismen moeten de kwaliteit waarborgen en een hoge standaard creëren. De Russische citrusmarkt groeit nog altijd. Volgens cijfers van de USDA importeert Rusland 16% van de wereldwijde citrus en is het de grootste importeur van de ontwikkelings-/overgangslanden. Op de Russische markt concurreren dit jaar Turkije, Marokko en Egypte om het grootste deel van de markt te veroveren.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.