Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Rusland in 5 jaar zelfvoorzienend"

Marokko halveert citrusexport Rusland

De fytosanitaire dienst heeft een partij peren teruggestuurd omdat de documenten niet overeenkwamen met het product. Volgens de papieren was het land van herkomst Argentinië, volgens het label Chili. De partij was re-export van een Duits bedrijf. En Rusland blijft positief over zelfvoorziening. In de komende vijf jaar moet dit doel bereikt worden. Waar Marokko eerst enthousiast was over de potentie van de Russische markt heeft de regering nu een quotum ingesteld op de export van citrus. Het toegestane exportvolume is gehalveerd vanwege wanbetalers in Rusland. Poolse telers gingen de straat op om aandacht te vragen voor hun situatie. De telers voelen zich onrespectvol behandeld door de EU en de Poolse regering. Amerika wordt nauwelijks getroffen door de boycot. Alleen notentelers worden hard getroffen, maar die zoeken naar nieuwe markten.

Rusland weigert Argentijnse peren
Een lading van 20 MT peren is vorige week bij St. Petersburg niet door de douane gekomen omdat de papieren niet klopten. De peren waren gelabeld als Chileens product, maar volgens de documenten was het land van herkomst Argentinië. De peren waren via Duitsland onderweg naar Rusland. Wegens de overtreding van de wet is de partij teruggestuurd.

Rusland in 5 jaar zelfvoorzienend
In de komende vijf jaar zal Rusland niet langer afhankelijk zijn van voedselimporten, dat zei de voorzitter van het Landbouw Comité van de Doema, het Russisch parlement. Het streven was er al langer, meestal verwoordt door iemand uit de regering. Onder andere voor vlees, groenten, aardappelen, appelen en druiven zou Rusland zelfvoorzienend worden. Om dit doel te bereiken subsidieert Rusland de landbouwsector met forse bedragen. Volgens de voorzitter van het Landbouw Comité zijn er plannen om 20 miljard roebel (400 miljoen euro) in de landbouwsector te steken. President Poetin voegt toe dat de oogsten van onder andere aardappelen jaar na jaar stijgen.

Marokko halveert citrusexport
De Marokkaanse regering kondigde aan het volume citrus bestemd voor de Russische markt te halveren. Vorig jaar kwam de export naar Rusland uit op 230.000 MT dit jaar stelt de regering een quotum in van 120.000 MT. De belangrijkste reden is de chaos op de Russische mark, wat resulteert in wanbetalingen. Het hoogseizoen voor het Marokkaans citrus begint op 15 oktober, Marokkaanse handelaren zijn niet blij met het quotum. Eerder deze maand bezocht een Russische delegatie pakstations in Marokko en vorige maand sloten Marokko en Rusland nog een handelsakkoord.

Poolse telers de straat op
Gister organiseerde de Poolse fruittelersorganisatie een demonstratie. De demonstranten wilden aandacht vragen voor de moeilijke situatie waar de sector in verkeerd na de boycot. De telers vinden dat ze onrespectvol behandeld zijn door de EU en dat er te weinig begrip is voor hun situatie onder Poolse beleidsmakers. Volgens de demonstranten zit de Poolse landbouwsector in de hevigste crisis in 30 jaar.

VS nauwelijks getroffen door boycot
Amerika werd nauwelijks getroffen door de boycot. Het aandeel van Rusland in de export van 2013 staat op 4%, ter vergelijking voor de EU is dat 40%. De zwaarste klappen vallen in de vlees-, notensector. Voor die sectoren liggen de verhoudingen anders. De notensector maakte de afgelopen jaren een periode van groei door. De VS levert bijna 50% van de noten die Rusland importeert. Voor amandelen ligt dit percentage op 95%. Om de weggevallen export naar Rusland te compenseren zoeken de Amerikaanse notenhandelaren naar nieuwe exportmarkten. Daarbij wordt waarschijnlijk gefocust op bestaande exportbestemmingen. Die liggen vooral in Azië, maar ook Spanje en Duitsland zijn grote afnemers van Amerikaanse noten.

Appelsap 50% goedkoper
Telers, met name in Polen, klagen over de extreem lage prijzen voor appelen voor de verwerkende industrie. De prijs lig op 0,024 euro per kilo. De prijs voor appelsapconcentraat op de Europese markt is in het afgelopen half jaar met 50% gedaald naar 60 cent. Naar verwachting zal de productie toenemen, waardoor de prijzen verder onder druk komen te staan. Oorzaken voor de lage prijzen zijn de uitzonderlijk goede oogst in Europa, met bijna 12 miljoen ton een record in de afgelopen 10 jaar, de Russische boycot en een grote voorraad concentraat van vorig seizoen. Daarnaast daalt de consumptie van appelsap in Europa, wat een belangrijke markt voor het sap is.