Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geslaagde studiereis Italië van Postuma

Tholen - Van 6 tot en met 9 oktober organiseerde groothandel Postuma uit Kampen een studiereis naar Italië voor klanten. Een kleine veertig deelnemers vertrokken maandagavond richting Verona. Centraal stonden de Marlene appelen uit Zuid-Tirol en de Zespri kiwi's uit Ferrara.



Eerst stond een bezoek aan de Marlene appelen op het programma. Per bus reisde het gezelschap naar het noorden van Italië. In de regio Zuid-Tirol worden veel appelen geteeld. Hier is eveneens VOG Consortium gevestigd. Deze vereniging verhandelt appelen van Tiroolse fruittelerscoöperaties. In 1995 werd het merk Marlene geïntroduceerd. Alleen de beste appelen van de variëteiten Golden Delicious, Red Delicious, Granny Smith, Fuji, Braeburn en Royal Gala worden onder dit merk gevoerd. Marlene appelen zijn verkrijgbaar bij de betere groentenspeciaalzaak. Aartsenfruit uit Breda is de exclusieve importeur van Marlene voor Nederland. Postuma heeft deze appelen sinds enkele jaren in het assortiment. Naast Marlene verhandelt VOG ook appelen van de andere merken, waaronder südtirol, Kanzi, Jazz en Pink Lady. Meer over VOG en de vooruitzichten van het nieuwe seizoen in Primeur 10, die eind volgende week verschijnt.

Klik hier voor de fotoreportage



Na een typisch Italiaanse lunch, bovenop een berg met prachtig uitzicht op de vallei, werd een kijkje genomen bij een grote boomgaard en pakstation. Plukkers uit Roemenië, Bulgarije, Tsjechië en Polen waren druk bezig met het binnenhalen van de oogst. De appelen worden direct naar één van de nabijgelegen pakstations gebracht. Eén van de grotere pakstations in deze streek is Cofrum in Merano. Hier worden de Marlene appelen geplukt, verwerkt en verpakt. Een strak georganiseerd bedrijf waar jaarlijks 50.000 ton appelen worden verwerkt. Het pakstation heeft een capaciteit van 500 kisten in 8 uur. De dag wordt afgesloten met een rondleiding en wijnproeverij bij Kellerei Meran Burggräfler in Merano.



Een dag later stond een bezoek aan de Zespri kiwi's in de omgeving van Ferrara op het programma. Waar het in Verona nog regende verscheen gedurende de reis naar het zuiden al snel de zon. Een compleet andere omgeving dan het bergachtige Zuid-Tirol. Onderweg wederom veel fruitteelt. Hier staan ook veel kaki-plantages. Eerst werd familiebedrijf Salvi bezocht. De Salvi groep is in de loop der jaren een grote onderneming geworden in Italië, en heeft de complete keten van teelt tot afzet in eigen hand. Salvi focust zich met name op appelen, peren en kiwi's. Omdat het seizoen pas over enkele weken begint waren er nog geen kiwi's te zien, maar werd alles wel in gereedheid gebracht voor de grote aanvoer die eraan komt. In het pakstation werken 500 mensen. De complete Salvi groep heeft 1000 werknemers.

Klik hier voor de fotoreportage



Na de door Zespri aangeboden lunch was het tijd om de kiwiplantages van dichtbij te gaan bekijken. Eerst werd een bezoek gebracht aan de Zespri SunGold kiwi's. De bomen zijn twee jaar geleden aangeplant en dit seizoen voor het eerst in productie. De nieuwe SunGold (variëteit G3) heeft een hogere tolerantie tegen de PSA ziekte. Deze ziekte heeft met name in Nieuw-Zeeland veel schade aangericht. De SunGold plantage is overkapt om invloeden van buitenaf zoveel mogelijk te beperken. Er werden veel foto's gemaakt en interessante informatie uitgewisseld. De teler nam de groep vervolgens mee naar een andere plantage waar Zespri Green wordt geteeld. De oogst gaat hier op 1 november van start. Het is één van de beste producties in jaren. De weersomstandigheden van warme dagen en koude nachten zijn hier optimaal geweest. Dit in tegenstelling tot het zuiden waar men geen echte winter heeft gehad. Dat Zespri groot belang hecht aan duurzaamheid en milieuvriendelijk telen wordt hier duidelijk. Op de plantage is een waterbassin en staan er een groot aantal zonnepanelen. Ook worden er zeer weinig gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. De telers die kiwi's telen voor Zespri krijgen hierin veel ondersteuning. De complete productie gaat naar Zespri, waarna alleen kiwi's die aan de richtlijnen voldoen het bekende label krijgen toebedeeld. De productie van zowel Zespri Green als Gold hangt er mooi bij. Per hectare kan gemiddeld 30 ton Zespri Green worden geoogst en 45/50 ton Gold.

Klik hier voor de fotoreportage