Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties Ewald Gouwenberg en Gerard Hoekman:

Veel uien, grote export en standvastige telers

Tholen - De uienoogst ligt achter de planken. Vraag vanuit allerlei gebieden is er alom, variërend van Afrika tot Azië, maar het is maar moeilijk kopen bij de boer. "Mijns inziens is de notering nog bescheiden ingezet. Telers vragen prijzen rond de 10 euro, maar dat zijn prijzen die niet rijmen met de baalprijs. Ik verwacht de komende weken daar weinig veranderingen in. Het kan eigenlijk maar één kant op. En als de boer z'n uien in september niet verkoopt, zal hij dat in oktober ook niet snel doen. Die gaat zich hooguit in februari eens achter z'n oren krabben", verwacht verkoper Ewald Gouwenberg van Waterman Onions uit Emmeloord.

Basislevensbehoefte
"Alles zit mooi in de box en de kwaliteit wordt alom gewaardeerd. Door de lage prijzen zijn de Nederlandse uien voor veel bestemmingen interessant", vervolgt de handelaar. Dat beaamt Gerard Hoekman van Mulder Onions uit Kerkrade. "Op het moment dat je een redelijk laag prijsniveau hebt, kun je heel veel markten beleveren en zeker markten, waarbij de uien een basislevensbehoefte is. Dan worden er meer uien geconsumeerd, dat geldt voor heel Afrika, maar in wezen voor alle bestemmingen. Ook markten als Midden- en Zuid-Amerika kun je nu makkelijker bereiken."

Peildatum
De baalprijs ligt rond de 11/12 cent. "Een goede prijs om de markt te bewerken. Door de lagere prijzen hebben we in tonnen een hoge omzet. Maar in heel Europa zijn er gegarandeerd meer uien - op papier teveel - en die moeten eerst maar eens weg. De druk zal er het hele seizoen nog wel opzitten. Ik denk dat 1 januari een mooie peildatum is om de rekensom erop los te laten wat we aan voorraad hebben en wat we nog moeten exporteren", vervolgt de exporteur. "We leveren ook aan Panama en Indonesië, maar de export naar Indonesië betekent niet per saldo extra omzet, omdat die uien veelal via andere landen, zoals Maleisië, naar Indonesië gingen."

Opbrengsten
De mening dat er in heel Europa gegarandeerd meer uien zijn, deelt Ewald Gouwenberg niet helemaal. "Er is meer uitgezaaid en landen als Duitsland, Spanje en Denemarken hebben goede opbrengsten, maar dat geldt niet voor heel de EU. In andere landen als Frankrijk, Polen en andere Oost-Europese landen is de oogst maar heel gewoontjes, vergelijkbaar met Nederland. En kwalitatief valt er her en der in Oost-Europa nog wel een wat aan te merken. De tijd zal het leren. Wat brengt Koning Winter ons nog?"

Kwaliteit vraagteken
Vraagteken is volgens Gerard nog altijd hoe de kwaliteit van de uien zich later in het seizoen ontwikkelt. "Nu hebben we geen problemen, maar we moeten afwachten hoe goed ze daadwerkelijk zijn. De afgelopen jaren hebben we geleerd dat als de ui mooi van de buitenkant is, dat ze dat niet per saldo van binnen ook zijn. We hebben de laatste jaren veel problemen met fusarium en koprot gehad. De grote vraag is of dat weer de kop opsteekt. Gebeurt het niet, dan hebben we de beschikking over een mooi product waarmee we op bepaalde bestemmingen lang door kunnen gaan. Voor de komende tijd voorzie ik een beetje hetzelfde stramien. Ik verwacht niet direct dat er nieuwe markten bijkomen. We moeten het doen met wat we hebben en dat is gelukkig genoeg."