Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kamp ontvangt 6 aanvragen voor erkenning van producenten- en brancheorganisaties

Minister Kamp van Economische Zaken had tot 29 september zes officiële erkenningsaanvragen voor producenten- en brancheorganisaties ontvangen en hij verwacht deze aanvragen alle tijdig te kunnen verwerken. Voor het behandelen van een aanvraag voor een erkenning zal een maximale termijn van 4 maanden worden gehanteerd. Een erkenning van een producenten- of brancheorganisaties is in principe geldig tot 31 december 2020, de datum waarop de huidige termijn voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid afloopt. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Erkende producenten- en brancheorganisaties kunnen – mits zij binnen de doelstellingen van de verordening van de Europese Unie opereren - de marktpositie van hun leden versterken, schrijft Kamp. De verordening biedt het bedrijfsleven daarbij een beperkte verruiming van de Europese mededingingsregels, maar stelt óók grenzen ter bescherming van de mededinging, de consumenten en de goede werking van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid. Met name gelden specifieke eisen ten aanzien van onderling afgestemde gedragingen van erkende brancheorganisaties en ten aanzien van voorschriften die algemeen bindend worden verklaard. Zo is verruiming van de mededingingsregels voor brancheorganisaties uitsluitend aan de orde als de Europese Commissie de betreffende gedragingen of overeenkomsten vooraf heeft getoetst aan in de verordening opgenomen criteria.

Kamp stelt dat zelfregulering voor het bedrijfsleven mogelijk blijft. Op vrijwillige basis kunnen sectorpartijen, voor zover dat binnen de wettelijke kaders met betrekking tot bijvoorbeeld de mededinging valt, samenwerkingsafspraken maken. De verordening biedt voor erkende organisaties wat dat betreft extra mogelijkheden voor zover de kaders van de verordening daarbij in acht worden genomen.


Bron: Ministerie van Econmische Zaken
Publicatiedatum: